image
Tim Bilman

8 tips voor activiteiten en slaapplekken in Kirgizië

In het hooggelegen Kirgizië doorkruis je als het ware vijf continenten in één dag. Achter elke bocht wacht een nieuw landschap en warme ontmoeting. Maurice Lede en Tim Bilman trotseren de ruige gravelwegen, epische bergpassen en met yurts bezaaide oevers in een krakkemikkige Sovjetbus van reisorganisatie De Verdwaalde Jongens – en hopen te verdwalen. Dit zijn hun acht tips!

Activititeiten

1. Rijd te paard naar het gletsjermeer Kel-Suu

Paardrijden door Kirgizië. Foto: Tim BilmanPaardrijden door Kirgizië. Foto: Tim Bilman

Een hoogtepunt van onze reis was het bezoek aan azuurblauw gletsjermeer Kel-Suu. Yurtcamp Meder biedt de mogelijkheid om deze avontuurlijke tocht per paard af te leggen.


2. Maak een trekking naar Ala Kul

Hiken in Kirgizië. Foto: Tim BilmanHiken in Kirgizië. Foto: Tim Bilman

Voor elke wandelgek is een land dat voor 85% uit gebergte bestaat een walhalla. Voor een uitdagende, meerdaagse hike is de tocht naar Ala Kul aan te raden. Slapen op hoogte betekent koude nachten en levendige dromen. Wees goed voorbereid.


3. Bezoek een Kirgizische bazaar

Bezoek de bazaar in Kirgizië. Foto's Tim Bilman

Als je steden als Osh, Bishkek of Jalal-Abad aandoet, zorg dan dat je een bazaar bezoekt. Hier kun je tal van producten kopen en lekkernijen uitproberen bij vriendelijke marktkooplui.


4. Recreëer aan het meer

Issyk-Kul meer. in Kirgizië. Foto: Collab Media ImagesNeem een duik in het Issyk-Kulmeer, het diepste meer ter wereld. Foto: Collab Media Images

Tijdens een rondreis door Kirgizië zul je merken dat je geregeld de behoefte voelt om in een rivier of meer te duiken. IJskoud, maar dat is het helemaal waard. Zeker in de weekenden kun je erop rekenen dat je niet de enige bent. De Kirgiezen zijn gek op water. In Balykchy, een gunstige stop tijdens een route door het land, kun je vanaf een pier in een van de diepste meren ter wereld duiken, het Issyk-Kulmeer. Fun facts: het zoutgehalte in dit meer is erg hoog en de urban legend is dat Rusland het meer nog altijd gebruikt voor proeven met onderzeeërs.


5. Bezoek Kazarman

Kazarman, Kirgizië. Foto: Tim BilmanKazarman, Kirgizië. Foto: Tim Bilman

Zo’n stadje dat je na uren ‘niks’ ineens tegenkomt. Vanuit het centrum zie je dat Kazarman omringd is door hoge bergen. Neem eens een kijkje in het museum; de medewerkers zullen je met open armen ontvangen en je doorverwijzen naar hun grote trots. Nabij Kazarman tref je in Saimaluu-Tash duizenden rotstekeningen, wat daarmee de grootste collectie is van in elk geval Kirgizië.


Slapen

6. Slaap in yurtcamps

Kazarman, Kirgizië. Foto: Tim BilmanOvernacht in een yurtcamp en ontmoet de locals. Foto: Tim Bilman

Ondanks de grote verzameling aan landschappen is er in Kirgizië altijd dat ene terugkerende element, de witte yurt. Soms zie je in het landschap verschillende witte stipjes bij elkaar; dan weet je dat je na uren rijden weer bij een yurtcamp uit bent gekomen waar je kunt rekenen op een warm welkom en lekker bed. Wees je ervan bewust dat de families die het kamp runnen dit doen met ziel en zaligheid. Alle generaties helpen mee om jou een onvergetelijke ervaring te bieden.


7. Overnacht in Gulnara Guest House in Balykchy  

Balykchy Yurt, Guesthouse in Kirgizië. Foto's: Tim BilmanHet sfeervolle Gulnara Guest House in Kirgizië. Foto's: Tim Bilman

In de tuin van Kira en haar familie staat de meest sfeervolle yurt waar wij in hebben geslapen. Kira en haar gezin vormen een warme familie die je van alles kunnen vertellen over Balkychy of Kirgizië. Het ontbijt met fruit uit de tuin is heerlijk.


8. Verblijf in Good night hotel in Jalal-Abad

Good night hotel is ideaal om even bij te tanken gedurende een vermoeiende reis of als uitvalsbasis om de stad te ontdekken.


Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!