Jamaica image

Jamaica


Reisgids

Jamaica
Noord en Midden Amerika
Getty Images

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Jamaica is het grootste Engels sprekende eiland in de Caraïbische zee en staat bekend om zijn stranden, reggae, Bob Marley, rasta’s, ganja (cannabis), rum én criminaliteit. Dat laatste moet trouwens meteen even worden rechtgezet: Jamaica is namelijk geen gevaarlijk eiland. Tenminste, als je je gezonde verstand gebruikt. Het land staat vooral bekend als all-inclusive vakantiebestemming, maar als je verder kijkt ontdek je een inspirerende bevolking, swingende reggae beats en tropische verrassingen. Laidback en ongerept: dat is óók Jamaica.

Samen met Cuba, Haïti, Dominicaanse Republiek en Puerto Rico vormt Jamaica de Grote Antillen. Het land kent prachtige lange witte stranden aan de westkust waar je kunt snorkelen, kanoën, windsurfen, zeilen en nog veel meer. Je vindt langs de kust veel hotels en resorts, vooral in Negril, maar er zijn ook genoeg rustige stranden te vinden. Je kan hier erg goed diepzeeduiken, en Montego Bay marine park is het meest populaire duikgebied van het land. Meer landinwaarts vind je nationale parken, regenwouden bergen en watervallen.

De beroemdste waterval heet Dunn’s River Falls. Deze waterval valt van 55 meter hoogte in zee. Met een gids kan je deze spectaculaire waterval beklimmen. Wil je meer weten over de Jamaicaanse legende Bob Marley, dan kan je naar het dorp Nine Mile gaan. Hier is hij geboren en kan je zijn mausoleum bezoeken. Voor de natuur moet je zeker een bezoek brengen aan het Great Morass in Negril. Dit is een groot natuurgebied waar meer dan driehonderd diersoorten leven waaronder krokodillen, vogels en reptielen. Hier kan je wandelingen en boottochten maken of een bootje huren. Met wat geluk kom je misschien wel de Lamantijen tegen  die hier heel soms nog te zien zijn. Deze worden ook wel zeekoeien genoemd.

Iets buiten de Great Morass vind je Bamboo Avenue. Hier staan vier kilometer lang oude bamboestruiken aan de kant van de weg wat een prachtig gezicht is. In het Blue Mountains National Park vind je dichtbeboste bergen en kan je mooie wandelingen maken. Hier groeien wel 65 verschillende soorten orchideeën. De baaien van Treasure Beach zijn wat rustiger en er zijn niet erg veel hotels te vinden. Je vind hier Pelican’s Bar, een op palen gebouwde bar in de zee waar je een lekker visje kan eten. Long Bay is ook een vrij rustig strand en is een paradijs voor (kite)surfers. Verder is de havenstad Port Antonio een oase van rust, vergeleken met het drukke Kingston en Montego Bay.

Wat zegt de community

(4)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Rasta bird
Rasta bird
Saint James Parish
Thunderflash
Op Jamaica (en alleen daar) vind je overal deze prachtige wimpelstaartkolibries. Ze noemen ze daar ook wel ‘doctor bird’ door de vorm van de staart.
Op Jamaica (en alleen daar) vind je overal deze prachtige wimpelstaartkolibries. Ze noemen ze daar ook wel ‘doctor bird’ door de vorm van de staart.
Saint Ann Parish
Sanderyoho
Op Jamaica (en alleen daar) vind je overal deze prachtige wimpelstaartkolibries. Ze noemen ze daar ook wel ‘doctor bird’ door de vorm van de staart.
Op Jamaica (en alleen daar) vind je overal deze prachtige wimpelstaartkolibries. Ze noemen ze daar ook wel ‘doctor bird’ door de vorm van de staart.
Saint Ann Parish
Sanderyoho

Praktisch

 • Er gelden veiligheidsrisico’s voor Jamaica, wat te maken heeft met de criminaliteit die er voorkomt. Wees altijd alert en pas op in het verkeer.

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Jamaica:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Jamaica kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Jaimacaanse Dollar (JMD). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  6 februari – Bob Marley dag
  De verjaardag van Bob Marley wordt op deze dag gevierd.

  23 mei – Labour Day
  Op deze dag wordt er gewerkt aan de Jamaicaanse gemeenschap. Er worden bijvoorbeeld wegen gerepareerd en bomen geplant.

  1 augustus – Emancipatiedag

  6 augustus – Onafhankelijkheidsdag
  Viering dat Jamaica op 6 augustus 1962 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië.

  25-26 december - Kerstmis

  Iedere derde maandag van oktober is het Dag van de helden, een nationale feestdag. In Montego Bay wordt er een aantal dagen in juli en augustus concerten gegeven op het Reggae Sumfest. In januari vindt het Air Jamaica Jazz and Blues Festival plaats. Dit is een groot festival dat valt op de laatste donderdag tot en met zondag van januari.

  Aswoensdag, Goede Vrijdag en Pasen vallen ieder jaar op een andere datum.

   

 • Jamaica – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Jamaica, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Jamaica gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type AStekker type B
 • Tijdsverschil: 6 uur vroeger
  De hoofdstad van Jamaica is Kingston.
  Het oppervlak van Jamaica is 30% van Nederland.
  De gesproken taal/talen: Engels.