Quetzaltenango

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Slapen bij een familie op 2300 meter hoogte

Quetzaltenango,
Guatemala


Slapen bij een familie in [url="http://www.xelapages.com/" target="_blank"]Xela (Quetzaltenango)[/url] is meer back to basic dan overnachten in een hostel, maar je komt veel meer in contact met de lokale bevolking. Een leuke plek vind je bij de familie die links (als je met je neus naar de deur staat) naast hostel Gato Negro woont (adres van dit hostel: 6a Avenida Norte, 1a). Gewoon even aankloppen en de vriendelijke vrouw des huizes of een van haar familieleden komt voor je opendoen en wijst je naar een van de zeer eenvoudige kamers

In deze kamers staan twee of meer bedden (dus je kunt ook met een groep verblijven), het water van de douche in badkamer wordt verwarmd door een paar stroomdraden uit de muur die zijn verbonden met een elektrische douchekop (niet teveel spetteren dus ;-) en op de bedden liggen meerdere wollen dekens die je ’s nachts echt nodig hebt, want in Xela, dat op 2300 meter hoogte ligt, kan het behoorlijk koud worden. De kamer kost een paar Euro per nacht. Ontbijt is niet inbegrepen in de prijs, maar dat kun je prima doen bij Gato Negro naast de deur, waar je ’s avonds ook heel gezellig een biertje kunt drinken met mede-reisgenoten. En natuurlijk maak je een praatje en drink je een kopje warme thee met de familie waar je verblijft en leert Spaanse woorden en lokale gebruiken van hen.

Voor het leren van Spaans biedt Xela nog verschillende andere faciliteiten, zoals taalscholen. Hiervoor moet je minimaal een paar weken in de stad verblijven. Ben je een paar dagen in Xela, dan is een bezoekje aan de drukke en levendige markt [url="http://www.xelapages.com/markets/" target="_blank"]La Democracia[/url] absoluut de moeite waard. De stad heeft nog veel koloniale panden en er zijn verschillende restaurantjes en winkels, dus lekker [url="http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/guatemala/quetzaltenango/reisreporter/fotos/288874.html" target="_blank"]door de straten slenteren[/url] is ook erg leuk. Of maak een uitstapje naar de Hotsprings van [url="http://www.lasfuentesgeorginas.com/" target="_blank"]Las Fuentes Georginas[/url]. De tocht ernaartoe is erg mooi en gaat door de bergen. Eenmaal aangekomen bij de prachtige hooggelegen sulfur bronnen die zijn omgeven door jungle, kun je heerlijk ontspannen in een van de warme baden. Er zijn goede faciliteiten aanwezig, zoals een restaurant en je kunt er eventueel ook overnachten. De bronnen worden veel bezocht door Guatemalteekse families, erg leuk! Op de website zie ik dat ze momenteel gesloten zijn vanwege reconstructie werkzaamheden, dus wil je hierheen, informeer dan eerst even. Het is echt een bezoek waard!