Guatemala image

Guatemala


Reisgids

Guatemala
Noord en Midden Amerika
REDACTIE

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

De hoogste vulkanen en de zwaarste aardbevingen, maar ook de oudste cultuur en de meest bijzondere mensen. In Guatemala wonen de meeste rechtstreekse afstammelingen van de Maya’s en je komt de Mayacultuur dan ook overal tegen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de ruïnes van Tikal, een van de grootste steden van de Maya’s, of de markt van de stad Chichicastenango.

Iedere donderdag en zondag is in Chichicastenango de grootste markt van Midden-Amerika te vinden waar vele Maya’s en toeristen op afkomen om bijzondere spulletjes te kopen. Langs koffie-, maïs- en palmolieplantages op de vruchtbare vulkaangronden vind je je weg van de stad Antigua naar de westkust. Antigua is een van de mooiste en oudste steden van Zuid- en Midden-Amerika vanwege zijn bijzondere koloniale architectuur en leuke marktjes.

De stad is zelfs opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Waar ‘birdnerds’ vogels kijken in de mangrovebossen en sportievelingen kilometers kajakken, richten relaxte reizigers zich op de verlaten stranden. De rivier Rio Dulce is een prachtige rivier en daarom een populaire bestemming bij reizigers. Hier kan je goed wandelen of een boottocht maken. Als je naar Guatemala gaat moet je ook zeker het Meer van Atitlán zien. Dit is een schitterend mooi kratermeer omringd door vulkanen. Semuc Champey is ook een prachtige plek om te bezoeken.

Dit natuurreservaat bestaat uit vele helderblauwe poeltjes waar je heerlijk in kan zwemmen.
Het landschap wordt gekenmerkt door grote stukken oerwoud en bossen, waar diersoorten zoals jaguars schildpadden en krokodillen voorkomen. In het tropisch regenwoud van de Petén vind je wel meer dan honderd soorten bomen en honderden soorten vogels. Guatemala kent ook vele paradijselijke stranden en wel 33 vulkanen. Van deze vulkanen is een deel zelfs nog actief. Veel reizigers komen dan ook om de vulkanen te beklimmen. Lokale ondernemers bieden tochten aan van één of meerdere dagen. 

Guatemala is een erg arm land en dat is goed te merken wanneer je door het land reist. Het land is veilig zolang je goed voorbereid op pad gaat en je gezonde verstand gebruikt. Dankzij het uitgebreide busnetwerk is dit land goed te bereizen. Guatemala wordt vaak in combinatie met buurlanden bezocht.

Wat zegt de community

(5)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Op het busstation is altijd wat te zien
Op het busstation is altijd wat te zien
Antigua
Corriedewinter
Beklim een vulkaan
Beklim een vulkaan
Antigua
Bart Nikkels
Silhouetten
Silhouetten
Guatemala
Ducgirl

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Guatemala van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Guatemala dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Guatemala:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Guatemala kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: quetzal (GTQ). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  1 mei – Dag van de Arbeid

  30 juni – Dag van het Leger

  15 september – Onafhankelijkheidsdag
  Viering dat Guatemala in 1839 een zelfstandige republiek werd.

  20 oktober – Dag van de Revolutie

  1 november - Allerheiligen

  25-26 december - Kerstmis

 • Guatemala – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Guatemala, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Guatemala gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type AStekker type BStekker type GStekker type I
 • Tijdsverschil: 7 uur vroeger
  De hoofdstad van Guatemala is Guatemala.
  Het oppervlak van Guatemala is 2,6x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Spaans.