Antigua

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kijk op het dakterras van de familie Popenoe in Antigua Guatemala

Antigua,
Guatemala


Antigua ligt in de Vallei van Panchoy aan de voet van de vulkaan Agua. Het is de vroegste hoofdstad van Guatemala, door de Spanjaarden in 1543 gesticht als hoofdstad voor heel Midden-Amerika.
In 1773 werd de stad getroffen door een grote aardbeving en veel huizen werden zwaar beschadigd. Antigua werd te gevaarlijk en Guatemala stad werd de nieuwe hoofdstad. Ook het ambtenarenapparaat werd verplaatst.
Het Casa Popenoe is een prachtig gerestaureerd huis, dat in 1663 door een Spaanse rechter, Don Luis de las Infantas Mendoza, was gebouwd. Na de aardbeving stond ook dit huis leeg en pas in 1929 werd het gekocht door Dr Wilson Popenoe, een botanicus, die bijvoorbeeld de avocado in de VS introduceerde.

Hij liet het huis in de oorspronkelijke staat terugbrengen en het is te bezichtigen.
Je kunt in veel kamers een kijkje nemen. Het portret van De veroveraar van Guatemala, Pedro de Alvarado, is niet te missen. Het beslaat bijna een hele muur!
Ook de keuken, met de originele broodovens, de kruidentuin vlakbij, de wasplaats zo groot als een zwembad en het duivenverblijf voor de postduiven zijn leuk om te zien. Blijf niet te lang hangen, want op het dakterras heb je een schitterend uitzicht over de stad met de vulkaan Agua.

Omdat de twee dochters van Popenoe nog steeds in het huis wonen, is het alleen van maandag tot zaterdag, van 14:00 tot 16:00 geopend. Adres: Avenida Sur 1, tussen Calles Oriente 5 en 6.