Oekraïne image

Oekraïne


Populaire bestemmingen

Oekraïne
Europa
Wildijck

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Steden, regio's en highlights in Oekraïne

Oekraïne kent tal van plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Wil je weten waar je binnen Oekraïne naartoe moet en wat je echt niet mag missen? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste regio's, steden en bezienswaardigheden in Oekraïne. Waar gaat jouw volgende vakantie naartoe?

Wat zegt de community

(3)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

De man en zijn bandura
De man en zijn bandura
Kiev
Agrotewal
Geen gymles sinds 1986...
Geen gymles sinds 1986...
Tsjernobyl
Erwgro
De verlaten stad Pripyat (Tsjernobyl)
De verlaten stad Pripyat (Tsjernobyl)
Tsjernobyl
Erikgriep

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Oekraïne van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Oekraïne dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona 

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Oekraïne:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Oekraïne kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Hryvnia (UKH). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag

  7 en 8 januari - Russisch Orthodox Kerstmis
  De orthodox katholieke kerk volgt de Juliaanse kalender waardoor feesten en vieringen 14 dagen later plaats vinden dan volgens de westerse (gregoriaanse) kalender.

  13 januari - Orthodox Nieuwjaar 
  De orthodox katholieke kerk volgt de Juliaanse kalender waardoor feesten en vieringen 14 dagen later plaats vinden dan volgens de westerse (gregoriaanse) kalender.

  23 februari - Dag van de verdediger van het vaderland
  Een nationale feestdag in Rusland en sommige andere delen van de voormalige Sovjet-Unie.

  8 maart - Internationale Vrouwendag
  Staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema.

  April 2015 - Orthodox Pasen 
  Men viert Jezus' overwinning op de dood. Na zijn kruisiging op Goede Vrijdag stond Hij op uit de dood: verrijzenis. Hierdoor is aan christenen de hoop gegeven op een beter leven nu of na de dood.

  1 mei - Dag van de arbeid
  Op deze dag viert men de strijd om betere arbeidsomstandigheden. 

  Juni - Orthodox Pinksteren 
  Binnen het Orthodox christendom is Pinksteren het feest van de Triniteit. Het is een van de grote feesten waarin de theophanie, de Godsverschijning, wordt gevierd en het behoort bij de twaalf hoofdfeesten van de orthodoxe kerk, de Dodekaorton. Al deze feesten zijn gegroepeerd rond het grote feest der feesten, namelijk Pasen.

  1 juni - Internationale Dag van het Kind (Kinderdag)
  Ouders geven hun kinderen cadeaus en nemen ze mee op excursies naar pretparken, dierentuinen of musea.

  28 juni - Dag van de constitutie

  24 augustus - Onafhankelijkheidsdag
  Na de staatsgreep in Mos­kou riep het Oekraïense parlement op 24 augus­tus 1991 de onaf­han­ke­lijk uit. Het land heet sinds de onafhankelijkheid 'Oekraïne' zonder het lidwoord 'de'. 'De Oekraïne' was een grensstrook in de Russische tijd.

  September - Vaderdag
  Iedere derde zondag van september wordt in Oekraïne Vaderdag gevierd.

  6 december - Sint Nicolaas (Christendom)

 • Oekraïne – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Oekraïne, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Oekraïne gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type C
 • Tijdsverschil: 1 uur later
  De hoofdstad van Oekraïne is Kiev.
  Het oppervlak van Oekraïne is 90% van Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Oekraiens.