Fjord

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

<ctrl-alt-del> momentje

Fjord,
Noorwegen


Op het hoogste punt langs het Lysefjord ligt de Kjeragbolten: een eivormige rots die op 1000 meter hoogte tussen twee verticale kliffen ingeklemd ligt. Dat is de simpele versie van het verhaal. Volgens een legende zou een trol in een rots veranderd zijn toen het daglicht op hem viel en de zonnestralen hem raakten.
Hoe dan ook, het is een plek voor waaghalzen geworden. De verticale hoge klif naast de rots is een perfecte plek om te skydiven en mensen met stalen zenuwen laten zich graag fotograferen op de rots. De wandeling ernaar toe geeft ook al enige uitdaging. Een deel van de route is heel steil. Voor het gemak hebben ze hier ijzeren pinnen in de rotsen geslagen met stalen kettingen waaraan je je op kunt trekken (of handiger nog bij het op de terugweg achterwaarts af kunt dalen).
Toen wij bij de rots aankwamen waren er nog geen andere wandelaars, dus kon ik rustig de plek even spotten. Eenmaal bij de plek waar je de rots op kan stappen begonnen mijn knieën echt letterlijk te knikken en ging ik figuurlijk in de ctrl-alt-del stand. Wat een bloedstollende hoogte! Geen haar op mijn hoofd die erover peinsde om de rots op te stappen! Ik wil graag ook de rest van de vakantie nog meemaken.
Een uurtje later kwam er een groepje andere mensen boven. Bijna iedereen hield het ook voor gezien, maar dit meisje had blijkbaar niet echt last van hoogtevrees.