Pompeï

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het andere Pompeï

Pompeï,
Italië


Een doorkijk naar een verfijnd bewerkt tempeltje van 2000 jaar oud, toebehorend aan een Villa in Pompeï, omlijst door prachtige mozaïeken op de muur. Let ook op het godsbeeldje rechts beneden het tempeltje. Veel mensen hadden in die tijd verschillende huisgoden, vaak bijvoorbeeld in de keuken om over het voedsel te waken wat daar werd bereid. We kijken vanaf de Romeinse straatkeien via een donkere patio naar dit prachtig bewaarde juweeltje, eeuwenlang begraven onder de lava van de Vesuvius. Staan we hier te dringen tussen horden toeristen? Nee, we staan hier helemaal alleen in deze afgelegen zijstraat van Pompeï.

Is Pompeï de "tourist trap" waar het vaak voor versleten wordt? Wij hebben dit totaal anders beleefd. We waren hier wel in april dus dan zal het heel anders zijn dan in het hoogseizoen. Maar wij waren ten eerste echt verbaasd over hoe mooi het omgeven wordt door groen, je hebt nauwelijks in de gaten dat je in de stad zit. Het was veel groter dan we dachten, 44 hectare, en het was ook veel intacter dan verwacht. Een theater met 5.000 plaatsen, een prachtig forum, patio's, badhuizen, een arena, echt alles er op en eraan. De toeristen blijven vaak rond de centrale straten en het forum hangen, we konden vrij eenvoudig de rust opzoeken en genieten van de verfijnde dingen zoals op de foto.

Na 5 uur rondkijken waren we nog niet klaar, maar wel moe en voldaan. Bij het forum zit een koffiehuis en eetgelegenheid, verrassend goedkoop, daar hadden we tussendoor de inwendige mens verzorgd.
Pompeï is een prachtige site, mag op niemands reisagenda missen. En wie weet, beleef je het net zoals wij.