Nepal image

Nepal


Reisgids

Nepal
Azië
Menno

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Nepal is een land met ruim 30 miljoen inwoners. Het is gelegen in Azië en grenst aan de Himalaya, China en India. Het klimaat varieert van een subtropischklimaat tot een bergklimaat.

Nepal is zeer bekend vanwege zijn bergachtige omgeving. Van de tien hoogste bergen liggen er acht in Nepal, waaronder de Mount Everest. Als je dit ongerepte land bezoekt, mag een berg- of klimtocht dus niet ontbreken. Veel plekken zijn alleen lopend te bereiken, maar dan heb je ook wel wat: tussen de bergen vind je groene rijstvelden, valleien en bossen met wilde rivieren. De bekendste wandelgebieden zijn de Mount Everest, Annapurna en Langtang. In het Chitwan NP kun je kennis maken met de tropische kant van het land. Hier leven onder andere neushoorns, tijgers, slangen en krokodillen. Je kunt ook deelnemen aan verschillende activiteiten, bijvoorbeeld een kanotocht of vogelsafari. De rivier Bhote Kosi biedt avonturiers een aantal spannende raft- en kajakmogelijkheden.

Ook cultureel heeft dit Hindoe-koninkrijk veel te bieden. Er zijn veel heilige en archeologische plaatsen en een grote variëteit aan etnische culturen. De Kathmandu vallei wordt ook wel de schatkamer van Nepal genoemd. Centraal in alle drie de koningssteden is het Durbarplein waar het koninklijk paleis te vinden is.

Kathmandu is de hoofdstad en tevens oude koningsstad waar je vele stoepa’s pagodes en paleizen vindt. Voor souvenirwinkeltjes en lokale restaurants moet je door de wijk Thamel lopen. Wandel door de smalle steegjes van Bhaktapur en beleef de Middeleeuwen. Het middelpunt van de stad wordt gevormd door het paleis en de Gouden Poort. In de stad Patan moet je ook zeker de Durbarplein bezoeken en de vele kloosters en tempels. Het meest bekende klooster van Patan is de Kwa Bahal, ook wel Gouden Tempel genoemd. De stoepa van Swoyambhunath ligt bovenop een heuvel. Vanuit daar heb je een schitterend uitzicht over de Kathmandu vallei. Aan de voet van het Annapurna massief ligt de tweede stad van Nepal is Phokara gelegen aan het Phewameer. Middenin het meer ligt op een eilandje de tempel van Varahi wat je met roeibootjes kunt bereiken. Ook interessant om te bezoeken is het pelgrimsplaatsje Lumbini, waar Boeddha is geboren.  

Het is een land met indrukwekkende landschappen, cultuurrijke steden en dorpjes die middeleeuwse sfeer ademen. Bij een reis naar Nepal is ideaal om cultuur en natuur met elkaar te combineren.

Wat zegt de community

(25)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Stargazing at 4460m 🪐
Stargazing at 4460m 🪐
Himalaya
Canipel
Even tijd voor mezelf
Even tijd voor mezelf
Swayambhunath
MarcoPhotoWorld
De laatste dienst
De laatste dienst
Patan
MarcoPhotoWorld

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Nepal van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Nepal dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Nepal:

  - Buiktyfus

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Nepal kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: nepalese rupee (NPR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • De data van religieuze feestdagen veranderen ieder jaar, omdat ze gerelateerd zijn aan de maankalender.

  11 januari – Nationale Dag van Eenheid
  Prithvi Narayan Shah werd op 11 januari geboren. Hij voegde destijds alle kleine staatjes waar Nepal uit bestond samen zodat het één rijk vormde.

  19 februari– Dag van de Democratie
  Feestdag ter ere van de dag dat de democratie wordt ingevoerd in 1990.

  Maart – Holi
  Viering van de komst van de lente. Traditie is dat iedereen elkaar onderspuit met gekleurde vloeistoffen.

  April – Nawa Basra
  Nepalees nieuwjaar.

  April/mei – Macchendranath
  Feestdag ter ere van Machhendra, de god van de regen en de oogst.

  13 mei – Boeddha’s verjaardag
  De tempels Swayambhunath en Boudhanath en Lumbini wordt drukbezocht

  September – Indra Jaatra
  Feestdag ter ere van Indra de god van de regen. 

  30 oktober – Dashain
  Viering van de overwinning van goed op kwaad en vruchtbaarheid. 15 dagen lang komt de bevolking uit heel het land samen om feest te vieren. De godin Durga wordt op deze manier op alle mogelijke manieren aanbeden.

  9 november – Dag van de grondwet
  Viering van de dag dat de grondwet werd ingevoerd.

  11 november – Diwali
  Feest van het licht. Overal worden lampjes buiten gezet om bijvoorbeeld huizen of straten te verlichten. In de avonden zijn de markten van Kathmandu en Pokhara erg sfeervol.

 • Nepal – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Nepal, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Nepal gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type D
 • Tijdsverschil: 4 uur en 45 minuten later
  De hoofdstad van Nepal is Kathmandu.
  Het oppervlak van Nepal is 3,4x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Nepali.