Laos image

Laos


Reisgids

Laos
Azië
REDACTIE

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Laos is een land gelegen in Azië met meer dan 6,8 miljoen inwoners. De aangrenzende landen zijn onder andere Vietnam, Thailand en China. Voor het grootste gedeelte heeft Laos te maken met een tropische savanneklimaat. Het land krabbelt op na vele jaren van oorlog. De sporen van geweld zijn nog duidelijk zichtbaar, maar het land is in opbouw. Qua cultuur en gebruiken kent de bevolking van Laos veel tradities, waardoor het extra interessant is om de locals te ontmoeten.

Vientiane is de hoofdstad en minder chaotisch dan andere Aziatische hoofdsteden. Je kunt makkelijk per fiets of lopend erop uit. Bekijk de triomfboog Patuxai en de belangrijkste tempel van de stad de Wat Si Saket, waar je meer dan 6800 boeddha’s vindt. Langs de boulevard bij de Mekongrivier zul je vele sfeervolle restaurants tegenkomen en mooi uitzicht. Wat ook een bezoekje waard is is de gouden stoepa Pha That Luang, vlak buiten de stad.

Waar de Mekongrivier en Kanerivier samenkomen ligt de vroegere koningshoofdstad Luang Prabang. Hier zul je eeuwenoude tempels aantreffen, die zich kenmerken door daken die bijna tot de grond komen. Een van de mooiste tempels is de Vat Xien Tuong, gelegen in het koninklijk paleis. Wat je ook niet mag missen zijn de Pak Ou-grotten op zo’n 25 kilometer van de stad. Je kunt er met de boot, kano of auto heen. Als je genoeg tempels hebt te zien, stap dan in een bootje om het gebied vanuit een andere omgeving te verkennen of maak een stop bij de Tat Kwangsi waterval.

Vanuit Vientiane of Luang Prabang kun je een uitstapje maken naar het heuvelachtige Phonsavan. Je kunt er goed kennis maken met de cultuur van Laos in combinatie met historie. Bezoek samen met een gids de Phonsavan vlakte vol met kruiken, waarvan de herkomst tot op de dag van vandaag een raadsel is.

Wat zegt de community

(5)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Zwaar overleg....
Zwaar overleg....
Noord Laos
Yvoto-Travel

Praktisch

  • Voor Laos geldt een positief reisadvies. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Laos, dit heeft voornamelijk te maken met mijnen en andere explosieven die nog niet zijn ontploft.

    Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensstreek met Birma/Myanmar.

  • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
    Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

  • Aanbevolen vaccinaties voor Laos:

    - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

    - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

    Het vaccinatie advies van Laos kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

    Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

    Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

  • Munteenheid: kip (LAK). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag

    20 januari – Dag van de strijdkrachten
    Herdenking van de dag dat Lao Issara werd opgericht. Dit was de voorloper van het Bevrijdingsleger van Laos.

    19 februari – Chinees Nieuwjaar

    8 maart – Internationale Vrouwendag

    22 maart – Dag van de volkspartij

    13 t/m 15 april – Laotiaans Nieuwjaar (Pi Mai)

    1 mei – Dag van de arbeid
    Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

    1 juni – Wesak Day
    Herdenking van de geboorte, verlichting en de dood van Boeddha.

    13 augustus – Bevrijdingsdag

    12 oktober – Onafhankelijkheidsdag
    Herdenking van de dag dat Laos onafhankelijk werd van Frankrijk in 1954.

    13 oktober – Pavarana
    Op deze dag nodigen de monniken elkaar uit om de goede en slechte punten van het leven te bespreken. De dag wordt ook gevierd als de welkomstceremonie voor Boeddha's terugkeer uit het hemelse rijk.

    2 december – Nationale dag
    De nationale dag staat in het teken van de afschaffing van de monarchie en de verkondiging van de Democratische Republiek.

     

  • Laos – welke stekker heb je nodig?

    Ga je op reis naar Laos, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Laos gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

    Stekker type AStekker type BStekker type CStekker type EStekker type F
  • Tijdsverschil: 6 uur later
    De hoofdstad van Laos is Vientiane.
    Het oppervlak van Laos is 40% van Frankrijk.
    De gesproken taal/talen: Laotiaans.