New Delhi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lotus Tempel

New Delhi,
India


Als je in New Delhi bent is een bezoek aan de Lotus Tempel meer dan de moeite waard: een meesterwerk van bouwkunst!!!

De Lotus Tempel is een van de meest bezochte en beroemde gebouwen in India. En dat terwijl ze pas in 1986 haar deuren opende. De tempel ligt ten zuiden van New Delhi en heeft een bijzonder en indrukwekkend ontwerp in de vorm van een lotusbloem, het Indiase symbool voor vrede, zuiverheid, liefde en onsterfelijkheid.

De Lotus Tempel is een imposant bouwwerk dat bestaat uit 27 sierlijke bloembladen. Hoe dichter bij u komt, hoe indrukwekkender ze worden – zo groot zijn ze. De Lotus bestaat uit 3 rijen van 9 bladen. De eerste 2 rijen wijzen naar boven en komen op hun hoogtepunt uit op 34 meter. De derde rij krult naar buiten, waardoor de tempel een open karakter krijgt. De bladen worden gebruikt als luifels. Om de bloem heen liggen 9 baden, eveneens in de vorm van lotusbladen, want een lotusbloem groeit tenslotte in het water. De lichtstralen die via de koepels en het dak naar binnen schijnen tegen de witte wanden zorgen voor een sprookjesachtige sfeer.

Door alle sierlijke details in het ontwerp bleek de marmeren Lotus Tempel niet gemakkelijk te bouwen. Maar liefst 800 mensen werkten er zo’n 10 jaar aan, en er werd zelfs een school en opvang opgericht voor de kinderen van de bouwvakkers. Een van de laatste werkzaamheden was het plafond. Op het hoogste punt is een gouden plaat als een juweel in het hart van de lotusbloem geplaatst.