Serengeti

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Boomhangers

Serengeti,
Tanzania


Ik had het fenomeen van boomklimmende leeuwen al wel eens gezien op Animal Planet of Nat Geo Wild. Echter dan zaten ze in een lage boom of in een omgevallen boom. Des te groter was mijn verbazing dat dit stelletje hoog en bijzonder relaxt aan trof.

Volwassen leeuwen klimmen niet graag in bomen, alleen als zij bijvoorbeeld de prooi van een luipaard willen afpakken. Een andere reden zou kunnen zijn om irritante bijtgrage vliegen te vermijden. Het kan ook zijn dat ze niet gestoord willen worden door andere roofdieren zoals hyena’s. De reden van dit gedrag, bij volwassen leeuwen, is niet helemaal duidelijk.

Welpjes zijn vaak zo speels dat ze alles in hun directe omgeving willen onderzoeken en dan ook in bomen kunnen klauteren. Ze dien hiermee vaardigheden op die ze later kunnen gebruiken, bijvoorbeeld bij een gevecht met andere leeuwen of hyena’s.

Boomklimmende leeuwen wordt alleen aangetroffen een klein deel van Afrika, in Serengeti National Park, Tarangire National Park en Lake Manyara National Park (allen in Tanzania), maar ook in Queen Elizabeth National Park (Oeganda).