Gorée

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chemie kunstenaar

Gorée,
Senegal


Ile de Gorée, ook bekend als het slaveneiland Gorée, is gelegen in een natuurlijke haven op korte afstand van Dakar. Vanaf Dakar kan je in 20 minuten, met een pondje naar het eiland. De naam van eiland komt waarschijnlijk van de Nederlandse naam ‘Goede Reede’. In de 15e eeuw concurreerden Portugal, de Nederlanden en Engeland om de handel in Senegal, maar het eiland kwam uiteindelijk in Franse handen. Het slaveneiland staat de lijst van wereldmonumenten van de UNESCO.

Het centrum met de met geel en rood gekleurde huizen, houten luiken en smeedijzeren balkons herinneren je aan het koloniale verleden van het eiland. Tijdens het wandelinkje naar het monument Mémorial Gorée-Almadies, een symbool voor de schepen om aan te geven dat dit een slaveneiland was, passeren we een straatje waar veel kustwerkjes te koop worden aangeboden. Het is een grote variëteit aan kunstwerkjes, van houtsnijwerk, schilderijtjes, zelfgemaakte sieraden tot aan recycle-kunst (zie mijn eerdere foto’s).

Het is een bont gezelschap van kunstenaars, met de meest markante koppen en uitdossingen. Hier ligt een uitdaging want ze willen niet op de foto, tenzij je iets van ze koopt. Eerlijk gezegd spreekt me hun kunst niet echt aan. Dus een uitdaging! Echter er is eentje, die zo bezig is met zijn voorbereidingen, dat hij niet let op alles wat om hem heen gebeurt. Zijn aanpak lijkt nogal scheikundig en is boeiend om te volgen. Ik was weer eventjes terug op de middelbare school en was bezig met scheikunde practicum…