Stockholm

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De unieke Millesgarden

Stockholm,
Zweden


Een bijzonder interessante attractie die door de meeste toeristen ten onrechte wordt overgeslagen, is Millesgården op Lidingö, een van de eilanden van de Stockholm archipel. Hier staat het woonhuis met atelier van het echtpaar Carl en Olga Milles. Carl was een van de bekendste beeldhouwers van Zweden. Op vele plaatsen zijn bronzen beelden van hem te zien, o.a. de Orpheusfontein voor het Konserthuset in het centrum van Stockholm. Hij was ook in de VS beroemd. Het bijzondere is dat hij van zijn hele oeuvre een extra exemplaar heeft laten gieten dat hij op de mooiste plekken in de grote tuin rond het huis plaatste.
De ligging van Millesgården is prachtig op een rotsachtig terrein van verschillende niveaus. Op het hoogste punt bevindt zich het woonhuis annex atelier dat van binnen bezichtigd mag worden. Het interieur is in zijn oorspronkelijke staat gelaten. Het atelier van Carl is buitengewoon groot en hoog. Daar staan nog een paar gipsvormen voor zijn beelden, o.a. een reusachtig hoofd van Poseidon. De werkruimte van de portretschilderes Olga is daarentegen heel klein. Het werd de monnikscel genoemd. De woning bevat kunstvoorwerpen uit alle eeuwen (schilderijen, wandtapijten, houten beelden) die het echtpaar verzameld had. In een galerij rondom een U-vormige patio is zelfs de grootste collectie Romeinse beelden van Zweden te zien.

In de mooi aangelegde tuin met vele soorten planten en bomen tref je op terrassen overal beelden van Carl aan, soms onderdeel van een fontein. Trappen voeren omlaag naar een groot terrein dat aan het weidse water van een van de zeearmen grenst. Daar staan op goed uitgekozen plekken schitterende bronzen beelden. Bijzonder indrukwekkend is een hoog geplaatste, grote bronzen hand waarop een kleine mens staat (The Hand of God).

Beneden meteen bij de entree bevindt zich nog een moderne expositieruimte waarin wisselende tentoonstellingen van internationale kunstenaars worden gehouden. Er is een museumwinkel en ernaast ligt een aardig restaurant met een terras in de tuin.
Vanuit Stockholm is Millesgården gemakkelijk te bereiken per ondergrondse tot aan het eindstation Ropsten. Daar wordt overgestapt op een van de bussen die over de brede zeearm naar Lidingö rijden. Bij de eerste halte uitstappen en lopend de borden volgen door een groene woonwijk (ongeveer 10-15 minuten). Millesgården is van half mei t/m september dagelijks geopend van 11-17 uur; van oktober tot half mei van 12-17 uur en in die periode op maandag gesloten.

http://[url="http://www.millesgarden.se/?languageID=5" target="_blank"]www.millesgarden.se/?languageID=5[/url]