Bohemen Oost foto's & tips

'553245' door Graaf '553245' door Graaf

TsjechiëBohemen Oost

TsjechiëBohemen Oost

Boheems Paradijs

Graaf

Het Boheems Paradijs (Cesky Raj), de naam zegt het al, is een prachtig gebied in Bohemen. Het mooiste rotsgebied is een beschermd natuurpark Prachovske Skaly zo’n 10 kilometer noordwestelijk van de prachtige stad Jicin (90 kilometer ten noordoosten van Praag). Hierin zijn een paar rondwandelingen uitgezet, waarbij je via een aantal steile nauwe trappen tussen deze grillige rotsen helemaal naar boven klimt en ook weer afdaalt. Boven heb je prachtige uitzichten over de rotsen en vergezichten naar o.a. de ruïne van de burcht Trosky op de top van een berg (deze burcht is in de 14de eeuw op 2 vulkanische basaltheuvels gebouwd, de torens worden Baba “oud wijf” en Panna “maagd” genoemd). Voor het park moet je entree betalen, maar je kunt er de hele dag doorbrengen en er zijn ook restaurants, winkel en toiletten. Wil je vast wat zien kijk dan op www.prachovskeskaly.com

'519145' door reizendebeer '519145' door reizendebeer

TsjechiëBohemen Oost

TsjechiëBohemen Oost

Marktplein Telc

reizendebeer

De marktplaats van het kleine maar mooie stadje Telc wordt vanwege zijn kleurrijke huisjes, en terrasjes met een klein groen perkje in het midden omschreven als een van de mooiste marktpleinen van West Europa, maar dat mag ieder voor zich oordeel, het is zeker de moeite waard om als je in de omgeving bent te bezoeken.

'401583' door agrotewal '401583' door agrotewal

TsjechiëBohemen Oost

TsjechiëBohemen Oost

Hrad Trosky

agrotewal

De ruïne van dit kasteel waarvan de bouw gestart werd in 1397 bestaat nog voornamelijk uit de twee uitkijktorens. Deze torens zijn gebouwd op twee oude vulkaanpijpen en vanaf de torens kun je de omgeving goed zien. In de 17e eeuw is het kasteel in verval geraakt.

'400669' door agrotewal '400669' door agrotewal

TsjechiëBohemen Oost

TsjechiëBohemen Oost

Laadbak diner

agrotewal

Deze mannen waren met de vrachtwagen onderweg, naar wie zal het zeggen. Ze kwamen uit Italië en ik heb ze gezien in Tsjechië. Het was tijdens etenstijd en zo te zien hebben ze in de laadbak een etentje georganiseerd.

'329947' door Graaf '329947' door Graaf

TsjechiëBohemen Oost

TsjechiëBohemen Oost

Boheems Paradijs

Graaf

Cesky Raj (= Boheems Paradijs) is een prachtig gebied in Bohemen. Het mooiste rotsgebied is een beschermd natuurpark Prachovske Skaly, hierin zijn een paar rondwandelingen uitgezet, waarbij je via een aantal steile nauwe trappen tussen deze grillige rotsen helemaal naar boven klimt en ook weer afdaalt. Boven heb je prachtige uitzichten over de rotsen. Zie ook mijn tip.

'285508' door Annemaria '285508' door Annemaria

TsjechiëBohemen Oost

TsjechiëBohemen Oost

Het Boheems Paradijs

Annemaria

Het Boheems Paradijs is schitterend. Wij dachten er ook wel eventjes zonder kaart rond te gaan wandelen, een korte blik op het betreffende item bij de entree van het woud (jawel, je komt er niet zomaar in ;-) en resoluut het aanbod afgewezen (besparen doen we graag) deze aan te schaffen, stapten wij het prachtige woud in. Kwestie van de groen met witte klodders volgen dachten we stoutmoedig. Dat ging ook lange tijd best goed vonden we zelf, tot er op een gegeven moment toch ineens meedere wegen naar Rome bleken te lijden, maar wat was nu de goede??? Rondjes lopen is niet onze meest favoriete bezigheid, het ging regenen, de lucht werd steeds dreigender en de tijd drong. Enfin, uiteindelijk ergens het woud uitgeraakt, maar waar dat dan was??! Wel een restaurant ter plekke, maar alles al potdicht. Waar waren we?? Uiteindelijk met een schoolreisbus (tussen de verbaasde kids) meegelift naar een mogelijke parkeerplaats (want tja, op welke parkeerplaats op de kaart stond onze wagen nou??), bleek niet de goede. Na een straffe wandeling kwamen we toch weer bij ons startpunt uit. Het komt altijd goed!

'330425' door Graaf '330425' door Graaf

TsjechiëBohemen Oost

TsjechiëBohemen Oost

Rotsenparadijs

Graaf

Boheems Paradijs (Cesky Raj) is een prachtig gebied in Bohemen. Het mooiste rotsgebied is een beschermd natuurpark Prachovske Skaly, hierin zijn een paar rondwandelingen uitgezet, waarbij je via een aantal steile nauwe trappen tussen deze grillige rotsen helemaal naar boven klimt en ook weer afdaalt.

'329944' door Graaf '329944' door Graaf

TsjechiëBohemen Oost

TsjechiëBohemen Oost

Kloof

Graaf

In het Boheems Paradijs kun je prachtig wandelen tussen hoge en steile rotsen door. Maar je kunt ook naar boven klimmen, voor sportievelingen gewoon langs de wand, maar voor wandelaars is er tussen een paar rotsen een hele steile trap zodat je boven verder kunt wandelen. Hier een blik in een kloof. Zie ook mijn tip.

'119657' door Nitza '119657' door Nitza

TsjechiëBohemen Oost

TsjechiëBohemen Oost

Christ de Redeemer

Nitza

Je hebt in Czech druipsteengrotten en deze foto lijkt op Christ de Redeemer die in Rio de Janeiro staat. (ok met enige fantasie...)

'337796' door Graaf '337796' door Graaf

TsjechiëBohemen Oost

TsjechiëBohemen Oost

Lonely Tree

Graaf

Cesky Raj (= Boheems Paradijs) is een prachtig gebied in Bohemen. Het mooiste rotsgebied is een beschermd natuurpark Prachovske Skaly zo’n 10 kilometer noord-westelijk van de prachtige stad Jicin (90 kilometer noord-oosten van Praag). Toen ik deze boom hier zag staan moest ik denken aan het liedje van Acel Bisa : I'm a lonely tree, standing in a corner still Waiting for the summer day But I can feel the rain But who cares, if I cry, a thousand cries Nobody would even try to talk to me

'559910' door Graaf '559910' door Graaf

TsjechiëBohemen Oost

TsjechiëBohemen Oost

Doorzetter

Graaf

Dit kleine boompje boven op deze rots is een echte doorzetter, om in zo weinig grond te kunnen groeien. Deze mooie rots kom je tegen tijdens een wandeling door het Boheems Paradijs. Cesky Raj (= Boheems Paradijs) is een prachtig gebied in Bohemen. Het mooiste rotsgebied is een beschermd natuurpark Prachovske Skaly zo’n 10 kilometer noord-westelijk van de prachtige stad Jicin (90 kilometer noord-oosten van Praag). Hierin zijn een paar rondwandelingen uitgezet, waarbij je via een aantal steile nauwe trappen tussen deze grillige rotsen helemaal naar boven klimt en ook weer afdaalt. Boven heb je prachtige uitzichten over de rotsen en vergezichten naar o.a. de ruïne van de burcht Trosky op de top van een berg (deze burcht is in de 14de eeuw op 2 vulkanische basaltheuvels gebouwd, de torens worden Baba “oud wijf” en Panna “maagd” genoemd). Voor het park moet je entree betalen, maar je kunt er de hele dag doorbrengen en er zijn ook restaurants, winkel en toiletten.

'555307' door Graaf '555307' door Graaf

TsjechiëBohemen Oost

TsjechiëBohemen Oost

Hoe sterk is het...ee

Graaf

Cesky Raj (= Boheems Paradijs) is een prachtig gebied in Bohemen. Het mooiste rotsgebied is een beschermd natuurpark Prachovske Skaly zo’n 10 kilometer noord-westelijk van de prachtige stad Jicin (90 kilometer noord-oosten van Praag). Hierin zijn een paar rondwandelingen uitgezet, waarbij je via een aantal steile nauwe trappen tussen deze grillige rotsen helemaal naar boven klimt en ook weer afdaalt. Boven heb je prachtige uitzichten over de rotsen en vergezichten naar o.a. de ruïne van de burcht Trosky op de top van een berg (deze burcht is in de 14de eeuw op 2 vulkanische basaltheuvels gebouwd, de torens worden Baba “oud wijf” en Panna “maagd” genoemd). Voor het park moet je entree betalen, maar je kunt er de hele dag doorbrengen en er zijn ook restaurants, winkel en toiletten. Wil je vast wat zien kijk dan op www.prachovskeskaly.com

'386666' door Adzam '386666' door Adzam

TsjechiëBohemen Oost

TsjechiëBohemen Oost

Staafkerk (toren)...U

Adzam

Tijdens een reis door het Oost Bohemen in Tsjechië trof ik in de omgeving van Upice, onder het nabij gelegen Trutnov, deze kerk aan met een afzonderlijke toren. Mijn reisgenoot wist mij te vertellen dat de toren behoort tot de groep staafkerken, welke voornamelijk te vinden zijn in de scandinavische landen. Eeen staafkerk is een geheel uit hout opgetrokken kerkgebouw en behoort tot de typische bouwstijl in de noordelijke landen.

'1000883' door hestermaasdam '1000883' door hestermaasdam

TsjechiëBohemen Oost

TsjechiëBohemen Oost

Adrspach karstgebergt

hestermaasdam

Het gebied met deze bijzonder gevormde zandrotsen is niet groot maar je kunt er wel enkele uren wandelen en zelfs plekken vinden waar je je niemand tegen komt, wat je absoluut niet verwacht als je daar aankomt; een grote parkeerplaats met veel grote bussen voorspelt het ergste. Het zijn veel ouderen en die lopen niet zo ver.

'1002122' door hestermaasdam '1002122' door hestermaasdam

TsjechiëBohemen Oost

TsjechiëBohemen Oost

Kokorin castle

hestermaasdam

We rijden door kleine dorpjes over smalle weggetjes en zien wel waar we uitkomen, plots vangen we een glimp op van Kokorin castle. Ook valt het ons op dat op parkeerplaatsen midden in het bos een parkeermeter staat; het lijkt wel of je in dit land nergens voor niets kan parkeren.