Valencia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jardines del Turia, Valencia

Valencia,
Spanje


De Jardines del Turia zijn de vele tuinen en parken die gelegen zijn in de oude rivierbedding van de Turia.
Na een ernstige overstroming in oktober 1957, die grote schade aanbracht aan de stad en vele mensenleven kostte, werd besloten de rivier om te leggen naar de rand van de stad.
Vanuit het noordwesten werd de rivier gekanaliseerd en om de stad geleid. een burgerbeweging leidde er uiteindelijk in de jaren 80 toe dat het gebied een groene bestemming kreeg.

Het park, dat zich door het centrum van de stad slingert, beslaat een oppervlakte van 110 ha en strekt zich uit over ongeveer 9 kilometer. Het dient als ontmoetingsplek en recreatiegebied en wordt veelvuldig gebruikt door joggers, fietsers en wandelaars.

Bij het rondlopen zie je o.a. vijvers, tennis- en voetbalvelden, maar ook een kermis.
Ook is er een prachtige botanische tuin en kom je schitterende fonteinen tegen.
Als je één van de leuke wandelroutes volgt kruis je de puente de Aragón en de puente de Real, twee mooie gotische bruggen.
Opvallend zijn het Museum voor schone kunsten, de koninklijke tuinen, het Parc Gulliver en de 'Palau de la Música de València' .

De Jardines del Turia komen in het zuiden uit in La Ciudad de las Artes y las Ciencias, De Stad van Kunst en Wetenschappen(zie vorige tip). Een enorm complex met nieuwe, futuristische architectuur.

Op een mooie zondag zijn de Jardines del Turia zeker een aanrader, dan stroomt het park vol en kan je echt proeven van de Valenciaanse sfeer.
Je kunt er heel wat uurtjes zoet brengen.
Het is gelegen aan Antiguo cauce del Turia, Valencia. (Met dank aan Wikipedia)