Picos de Europa NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wandelroute Los Lagos

Picos de Europa NP,
Spanje


Eerder plaatsten we een foto van Lago Enol, één van de twee meren van Covadogna en een belangrijke highlight van de Picos de Europa NP. Het meer is gemakkelijk met de auto te bereiken, want er leidt een goed onderhouden autoweg naartoe. Het is wat veel toeristen doen: even uitstappen, foto klikken en weer weg. Het is echter veel spannender om de wandelroute Los Lagos te lopen.

Na het bedevaartsoord Covadogna volg je de borden naar de meren, je slingert je langzaam een weg omhoog. In een haarspeldbocht kom je dan een uitzichtpunt met parkeerhaven tegen (herkenbaar aan een bord met wandelroutes). Loop dan absoluut de wandelroute Los Lagos, die hier begint. Hoewel er een duur van 1,5 uur wordt opgegeven, kun je daar gerust het dubbele van maken. De wandeling houdt enkele pittige klimmen in, en onderweg kom je allerlei mooie bergbloemen tegen (in juni althans). Na een eerste klim beland je in een adembenemende vallei (foto), waar een grote kudde koeien graast. Het is muisstil in deze vallei, op het geklingel van de koebellen na. Een waanzinnig mooie omgeving. Je volgt je weg over het paadje dat je op de foto goed kunt zien. De vallei wordt doorkruist door enkele kleine beekjes (o.a. rechts op de foto), die uitmonden in fraai begroeide moerassen. Het is er zo groen als gras, en toen wij er waren stonden er overal dotterbloemen en wilde orchideeën in bloei.

Na een tweede pittige klim kijk je achterom en geniet je van dit fantastische uitzicht. Links onderin zie je enkele huizenhoge pilaren. Het zijn de restanten van een vroegere kabelbaan en ze geven goed aan hoe hier de verhoudingen zijn. Het is overigens goed dat deze kabelbaan niet meer bestaat, want anders zou het hier overspoeld worden door toeristen.

Even verder kom je aan bij de eindbestemming: de meren. Allereerst Lago Ercina, dat vaak onder laaghangende bewolking gebukt gaat. Een klein heuveltje over en je hebt een prachtig uitzicht op Lago Enol, dat er echt zo uitziet als in de reisgidsen. Dat je hier pas aankomt na een stevige wandeling, maar het een extra bijzondere ervaring. En dan even lekker uitrusten op het terras van de berghut bij de meren.

Tijdens de drie uur durende wandeling zijn we welgeteld twee mensen tegengekomen. Rond de meren misschien wel 100.