Castilla y Léon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Spanje verrast

Castilla y Léon,
Spanje


De grootste woestijn van Europa. kun je vinden in Spanje. In het zuidoosten van Navarra, dichtbij de stad Tudela ligt Bardenas Reales. Het is een natuurpark van maar liefst 42.500 ha groot. Het gebied bestaat voornamelijk uit rotsen en steen, waar moeder natuur de mooiste vormen heeft gecreëerd. Door erosie is er een bijna maanachtige wereld ontstaan vol met ravijnen, hoogvlakten en afgelegen steile rotsen.

Een bezoek aan dit mooie park is gratis, zelfs voor parkeren worden geen euro's in rekening gebracht. Het park is open van 8.00 uur tot een uur voor zonsondergang. In Arguedas zijn ook nog rotswoningen te vinden en een echte camperplek. Dit is ook één van de bekendste toegangspunten van het park. ( de coördinaten daarvoor zijn N42.1727 en W1. 5913)

Het Natuurpark Bardenas Reales telt meer dan 700 km paden, onverharde wegen en trekpaden voor vee, zeer geschikt voor wandel- en fietsliefhebbers. Aanbevolen wordt echter om het eerste bezoek aan dit natuurgebied onder begeleiding van gespecialiseerde gidsen te doen. Zij voorkomen niet alleen dat u in deze woestijn verdwaald, maar maken u ook wegwijs in dit landschap waarvan de flora en fauna meer doen denken aan die van de Afrikaanse woestijn dan aan die van het noorden van het Iberische Schiereiland. In een ver verleden was het een paradijs voor krokodillen en schildpadden. Vandaag de dag leven er adelaars, gieren, uilen, grote trappen, vossen, wilde katten, genetkatten, amfibieën en reptielen tussen struikgewas, sisalplanten, brakke grond en velden met espartogras. ( met dank aan de site: zo is Navarra)