Gran Canaria

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gewijde grot in Artenara

Gran Canaria,
Spanje


Het thema van deze maand september is tempels. De definitie van het woord ‘tempel’ is volgens Google “… een gebouw, ruimte of ecologie waar religieuze bijeenkomsten plaatsvinden”. Zelf ben ik (helaas) nog niet in landen geweest waar religieuze gebouwen ook daadwerkelijk tempels genoemd worden. Gelukkig ben ik op mijn reizen wel enkele hele mooie of bijzondere kerken tegen gekomen die je onder de definitie van een tempel kan scharen.

Daarom wil ik deze foto, gemaakt in Gran Canaria, graag met jullie delen. De oorspronkelijke Canario's, de Guanchen, gebruikten vele grotten in hun dagelijkse leven. Sommigen dienden als begraafplaats of als opslagplaats. Andere grotten werden in de pre-Spaanse tijd verder uitgehakt om als grotwoning te dienen en weer later ook als kerk. De meesten grotkerken zijn vrij eenvoudig met een entree bestaande uit een deur in de rotswand en een simpel kruis boven op de rots. Het interieur is vaak ook grotendeels uitgehakt.

Deze kerkgrot is gewijd aan de maagd Maria en staat langs de weg vlak boven het kleine dorpje Artenara. Zij is de patroonheilige van de Canarische folklore en van de wielrenners. De festiviteiten ter ere van deze Maria duurt bijna de hele maand augustus. De bewoners lopen dan rond in traditionele kledij en dansen op de folkloristische muziek. Een meer formele pelgrimstocht vindt plaats op de laatste zondag van de maand, maar de grot is het hele jaar door te bezichtigen.

Als je even niet oplet ben je er zo voorbij. Kan je het niet vinden vraag dan naar ‘La Ermita de La Cuevita’ (vrij vertaald de kleine kluizenaarsgrot). De voorgevel is een ruwe rotswand met een simpele houten deur en een metalen hek. Alleen het stenen kruis boven op de rots is een teken dat er meer aan de hand is. De kerk is niet veel groter dan je op de foto ziet. Er is slechts ruimte voor een altaar, een preekstoel en een biechtstoel. Je ziet de groene algen linksboven op de rotswanden groeien. En een leuk detail; aan de wand hangt de handtekening van de legendarische Spaanse wielrenner Miguel Inudrain ingelijst.