Gran Canaria

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een grot als geitenstal

Gran Canaria,
Spanje


Het binnenland van Gran Canaria is ruig en bevat vele grotten. De oorspronkelijke Canario's, de Guanchen, gebruikten vele grotten in hun dagelijkse leven. Sommigen dienden als begraafplaats of als opslagplaats. Andere grotten werden in de pre-Spaanse tijd verder uitgehakt om als grotwoning te dienen. Overhangende delen werden dicht gebarricadeerd (vaak met planken, tegenwoordig met golfplaten) of dicht gemetseld om als onderkomen voor de geiten te dienen. De grotwoningen kunnen zich laag, halverwege de bergwand of helemaal boven op de top bevinden.

Nog steeds wonen er Canario's in de grotwoningen. De rotswanden van deze woningen zijn vaak witgekalkt. Deze grotverblijven zijn soms van alle gemakken voorzien. Airco of verwarming hebben ze niet nodig want de temperatuur blijft binnen het hele jaar door hetzelfde.

In Barranco de Guayadeque ligt Cuevas Bermejas. De inwoners van dit dorp wonen in de authentieke grotwoningen en treden daarmee in de voetsporen van hun voorouders. De wandelroute door de schitterende natuur en het dorp met grotwoningen is voor de gemiddelde wandelaar goed te doen. Het is bij uitstek een prachtige plek om verschillende soorten grotwoningen te zien.

De grotwoning op de foto vond ik één van de mooiere dierenverblijven. Het overhangende gedeelte van de rotswand is dichtgemetseld om de stal iets groter te maken. Tegelijkertijd zijn de geiten zo ook meer beschut tegen de zon en de stormen die in oktober vaak over het land razen.