Bilbao

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bilbao, ...............en neem vooral de metro, goede P&R .

Bilbao,
Spanje


Bilbao is een prachtige stad die je vooral ook ‘s-avonds en ‘s-nachts moet ervaren. Laat daarom je auto staan bij een van de P&R plekken.
Het metrosysteem van Bilbao heeft twee lijnen die in een soort Y vorm lopen, lijn 1 en lijn 2. De rivier de Nervión scheidt beide lijnen. Komend vanaf de noord-oostkant (lijn 1) begint de metro in Plentzia maar het beste kan worden geparkeerd in Leioa, een universiteit stad dicht bij Bilbao. Komend vanaf de westkant (lijn 2) begint de metro in Santurtzi, ook hier kan beter dichterbij worden geparkeerd in Ansio. Met de metro stap je in beide gevallen midden in het centrum uit bij halte “Casco Viejo”, de oude binnenstad (na ca 10 haltes voor beide lijnen). De Tourist Office staat hier ook.
Bilbao is makkelijk per voet te bezichtigen, er is veel te zien en verdwalen is bijna onmogelijk omdat de rivier de Nervión alle belangwekkende plekken met elkaar verbind.
Het Guggenheim museum is de grote trekpleister maar ook de Santiago-kathedraal, de Basiliek Begoña, de grote overdekte markt Mercado de la Ribera, het Plaza Nueva, een binnenplein midden in het centrum waar je even helemaal tot rust kunt komen, de Zubizuri boogbrug, het Teatro Arriaga en Teatro Campos Eliseos, met de kabelbaan naar de top van de Monte Artxandra met een prachtig uitzicht over de stad, het stadhuis, kortom teveel om op te noemen.
’s-Avonds is het tijd voor de pintxos, de traditionele tapas van Baskenland. Als de keuken om 00.00 uur gesloten is dan is het tijd om je in de bruisende straatjes tussen de mensen te begeven. In de zomermaanden rijdt de metro vrijdagnacht en zaterdagnacht elke 15 min en donderdagnacht tot 2 uur.
De metrostations zijn duidelijk herkenbaar aan de prachtige glazen koepelvormige ingangen de zgn “fosteritos”, genoemd naar de architect Norman Foster.
Een dagticket kost 4 euro. Uiteraard kan ook de BilbaoCard (Bilbao Bizkaia Card) worden gebruikt, verkrijgbaar bij de Tourist Office of via internet (30 euro)