Siberie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Irkoetsk

Siberie,
Rusland


Irkoetsk werd in de 17e eeuw gesticht als militaire post. Handelskaravanen met thee uit China passeerden en er kwam een bontmarkt - een handelscentrum was geboren.

Tijdens de stadswandeling vallen mij de lange recht doorgaande brede lanen op die worden omzoomd door schaduwbrengende platanen en andere bomen. Irkoetsk doet me qua sfeer denken aan Odessa. En wat deze twee steden in elk geval gemeen hebben is dat ze resp. 'het Parijs van Siberië' en 'klein Parijs aan de Zwarte Zee' worden genoemd vanwege hun historische allure.
Beide steden zijn ook een uitwijkplaats geweest. Odessa als plaats die met de wijde wereld in contact stond, waar culturen samenkwamen. Irkoetsk waar ook mensen van diverse pluimage en komaf samenkwamen. Eind 19e eeuw gelukzoekers met de Siberische goudkoorts, Russische keizers, aristocraten, en communisten als politieke gevangenen in ballingschap, pioniers, kozakken, missionarissen, gedeporteerden. Iedereen drukte zijn stempel op de stad. Van wie zou de Irkoetsker op de foto afstammen?

De stad is in zomerstemming, de zon schijnt uitbundig - dat moet je meehebben. Opvallend is de schone lucht, die ik met lange teugen diep inadem. Haal in een supermarkt een ijsje.
Ja, ik vond Irkoetsk een leuke stad om een paar dagen te zijn.