Boekarest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Belle époque

Boekarest,
Roemenië


In de Roemeense hoofdstad wordt veel gerestaureerd. Sommige gebouwen zijn al klaar en ademen de grootheid van weleer uit. Het oude bankpaleis uit 1890, nu nationaal bankmuseum, is daar een goed voorbeeld van. Het wordt gezien als één van de mooiste gebouwen van Boekarest. Wanneer je ervoor staat kun je door het glas tussen de straatstenen een kijkje nemen naar oude funderingen en kelders die daar nog liggen, zoals op vele plaatsen in de oude stad het geval is.

De iets recentere maar ook 19e eeuwse voormalige spaarbank oftewel C.E.C. paleis staat daar niet ver vandaan en is eveneens indrukwekkend te noemen. Het werd ontworpen door de Fransman Paul Gottereau die ook elders in de stad op bouwwerken zijn stempel drukte, zoals op het Cotroceni Paleis. De bank is verkocht aan de overheid om er een museum in onder te brengen maar de herinrichting heeft nog niet plaats gevonden. Het fungeert nog immer als bank.

Tegenover staat het nationaal historisch museum (zie foto), dat ook stamt uit dezelfde tijd en in 60 zalen een overview geeft van de geschiedenis vanaf de prehistorie tot aan het heden.

De tweede helft van de 19e eeuw was met recht een Belle Époque voor de stad en heeft vele architecturale schoonheden opgeleverd.