Boekarest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Te groot

Boekarest,
Roemenië


De Roemeens hoofdstad Boekarest is misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming voor een stedentrip. En zeker niet de meest bezochte. En toch is het een verrassende plek om te bezoeken. De stad leeft, bruist en beweegt.

Dat bewegen deed het helaas ook in 1977, toen een aardbeving flinke delen van de stad verwoestte. De toenmalige dictator buitte dat uit en liet nog meer oude historische delen met de grond gelijk maken om zijn droompaleis te laten bouwen: het Huis van het Volk. Dit gebouw is thans na het Pentagon het grootste gebouw op de wereld. De dictator werd in 1989 afgezet en terstond geëxecuteerd samen met zijn echtgenote en heeft het gebouw nooit af gezien. Tegenwoordig zijn het Roemeense parlement en de Senaat er gehuisvest. Het is een bezienswaardigheid geworden waar je als toerist onder begeleiding van een gids uren doorheen kunt dwalen. En af en toe, tijdens grote feesten, wordt het met een lichtshow in de schijnwerpers gezet.

En de tip om deze foto in volle breedte te kunnen maken? Even kijken of er geen bewakers in de buurt zijn, dan heel snel op de muur en tegen het hek klimmen, gauw een paar keer afdrukken en wegwezen!