Lissabon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lissabon image

Sardientjes in Sintra, running door Lissabon

Lissabon
Portugal
EvelineVanPutten

Sardientjes in Sintra, running door Lissabon

11 september - Na wederom een goed ontbijt zaten we al weer vroeg in de auto. Terwijl de mist nog boven het land hing, reden we in alle rust richting Lissabon. Dat is dan weer het voordeel van de zondagochtend. Voordat we naar Lissabon gingen, maakten we een stop in Sintra. Vanaf de A16 zagen we Castelo dos Mouros en Palácio de Pena al liggen! Sintra ligt ten noorden van Lissabon, aan de voet van de Sintra, en wordt omgeven door beboste heuvels en staat vol met historische paleizen. Het staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De koningen en rijkeren der aarde kozen deze plek vroeger om zich in de zomer te kunnen terugtrekken in riante paleizen, kastelen en landhuizen.

Het plan was om de rondrit “Serra de Sintra” te maken, een volgens het boek spectaculaire route over smalle wegen met een surrealistisch landschap. Voordat we op deze route kwamen (N375), reden we eerst door Sintra heen. Geen aanrader. Blikken toeristen waren open getrokken! Met wat moeite kwamen we op de route. Het waren inderdaad smalle straten met scherpe haarspeldbochten en flinke stijgingen. Op zich geen probleem, totdat je een tegenligger tegen komt… Bij de eerste bezienswaardigheid van deze route, Seteais (18de-eeuwse paleis), was het volstrekt onmogelijk om te parkeren. Noodgedwongen reden we dan maar door naar de volgende. Ook daar was het erg druk. Uiteindelijk vonden we enkele honderden meters verderop een plekje. We waren bij Monserrate, een bosrijk park met een 19de-eeuwse paleis. Helaas was het entreegeld aan de hoge kant en besloten weer terug te gaan naar de auto. We wijzigden ons plan en reden terug naar Sintra; dan maar geen rondrit. Op deze manier is het ook niet echt leuk. Terug naar Sintra was ook een slecht plan. Overal mensen, auto’s, paard-en-wagens, touringcars… Als sardientjes in een blik... Pfff! Uiteindelijk vonden we – bij toeval – een parkeerplekje midden in het centrum. We hadden een nieuw plan: lopend naar Castelo dos Mouros, een Moors kasteel uit de 8ste eeuw op de top van de Serra. Na 10 minuten klimmen bleken we 1/20 van de route gehad te hebben. Wederom plan gewijzigd: terug naar het centrum en met het treintje omhoog. Op weg naar beneden hadden we een mooi uitzicht op het Palácio Nacional de Sintra (met de grote conische schoorstenen) en het Câmara Municipal (stadhuis). Even later zagen we ook het Castelo dos Mouros weer liggen. Na een lekkere bagel hadden we het eigenlijk wel gezien in deze drukke toeristische bedoeling. We besloten nog een extra ommetje te maken om het Palácio da Pena van dichterbij te bekijken. Dat is niet gelukt. Nieuw plan: door naar Lissabon.

En zo stonden we om half 3 bij ons hotel in Lissabon. Ons hotel ligt vlakbij het Praça de Touros do Campo Pequeno, een arena voor stiergevechten. We besloten – ondanks de temperatuur van ruim 30 graden – te lopen naar het Castelo de São Jorge, een fort op de heuveltop in de wijk Alfama. Vanaf het kasteel heb je een mooi uitzicht over de stad. Op de weg terug hebben we nog een smoothie gehaald en een typisch Portugees pasteitje gegeten. Lekker!

Even later was het tijd voor onze ontmoeting met Nuno, onze hardloopgids. Via withlocals.com hadden we de Running Lisbon Tour geboekt; samen met een gids rennen door Lissabon, terwijl je op de mooiste plekjes komt. Nuno heeft veel ervaring met hardlopen; wij iets minder. De ervaring die wij hebben met hardlopen is dan vooral ook in het platte Nederland, iets dat in Lissabon ver te zoeken is! Lissabon is gebouwd op zeven heuvels… En zo renden we dan ook heuvel op en heuvel af, van uitkijkpunt naar uitkijkpunt. Het was fantastisch! We begonnen nog in de volle zon (en hitte), maar gedurende onze trip ging de zon onder, wat natuurlijk mooie plaatjes opleverde. Bij ons laatste uitkijkpunt hebben we even op een terrasje wat gedronken, voordat we de laatste kilometers naar huis renden. Alles bij elkaar hebben we ruim 14 kilometer gelopen. Dat hadden we zelfs in Nederland nog nooit eerder gedaan… Volledig in het zweet gehuld kwamen we aan bij ons hotel, waar we wel een douche verdiend hadden. Daarna nog even snel wat gaan eten en zo meteen lekker slapen!

Foto's

2c678.jpg
2c678.jpg
EvelineVanPutten
16457.jpg
16457.jpg
EvelineVanPutten
ca230.jpg
ca230.jpg
EvelineVanPutten
104fb.jpg
104fb.jpg
EvelineVanPutten
7bc93.jpg
7bc93.jpg
EvelineVanPutten
65c60.jpg
65c60.jpg
EvelineVanPutten