Portugal

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Portugal image

Ontgroening

Portugal
Europa
Zandkorrel

Ontgroening

In 1996 heb ik even mogen proeven aan het studentenleven in Portugal, als buitenlandse studente aan de universiteit van Aveiro. Ik was er tijdens het begin van het studiejaar en heb daarom de ontgroeningspraktijken gezien die men uithaalt met de ‘caloiros’ oftewel eerstejaars.

Als caloiro ben je mooi klaar – je mag over straat in rare outfits, krijgt opdrachten die je liever niet had gekregen, moet natuurlijk heel veel drinken en uiteraard gehoorzamen en respect tonen aan de ouderejaars, die nu wraak nemen voor hun eigen caloiro-tijd. Rare liedjes zingen, in je ondergoed op straat, gekke kleren aan, het kan niet op. Maar het toppunt van leuk is natuurlijk het onderdompelen van de caloiros in allerlei vieze troep, zoals modder, kleverig wc-papier of rauwe eieren. En uiteraard alles onder toezicht van de ouderejaars in hun uniform.

Gelukkig was ik als ’estrangeira’ , die alleen maar portugees kwam studeren, geen volwaardige eerstejaars. Mij zijn daarom de eieren en andere enge, vieze en genante dingen gelukkig bespaard gebleven. Wel mocht ik meegenieten van alle feestjes, met grote schalen ‘bacalhau com natas’ (stokvis met room) geserveerd door de faculteit, luidkeels gezang en natuurlijk veel (heel veel) drank. Om aan het eind van de avond thuisgebracht te worden door een groep ouderejaars in hun zwarte capes – Sandeman a vivo!

Foto's

c4367.jpg
c4367.jpg
Zandkorrel
caaec.jpg
caaec.jpg
Zandkorrel