Warschau

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geen oorlog meer.

Warschau,
Polen


Gelukkig is er nu geen oorlog meer in Warschau, maar de stad heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog heel veel leed te verwerken gehad. Al in september 1939 werd de stad zwaar gebombardeerd door de Nazi's.

De Joden uit het Warschause getto werden in de jaren daarna bijna allemaal vermoord, in de stad zelf of in de vernietigingskampen elders. En of dat allemaal nog niet vreselijk genoeg was: in 1944 kwam de bevolking zwaar onder vuur tijdens een grote opstand in de stad.

Gedurende 63 dagen verzetten de opstandelingen zich tegen Duitse en Duits geleide troepen. Aan Poolse kant sneuvelden 18.000 opstandelingen, 25.000 mensen raakten gewond en er kwamen minimaal 150.000 burgers om, onder andere tijdens massa-executies door de nazi's. Voor, tijdens en na de opstand werd ongeveer 85% van de stad verwoest.

Het is dus heel logisch dat je overal in de stad gedenktekens en monumenten vindt om je te herinneren aan deze zware strijd.

Op de foto zie je het Opstand monument en daarachter de Veldkathedraal van het Poolse Leger, die na de oorlog volledig hersteld moest worden.