Wenen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Der Zeit ihre kunst - Der kunst ihre Freiheit

Wenen,
Oostenrijk


Wandelend door Wenen kom je zoveel moois tegen dat je soms niet weet waar je moet kijken. Deze keer met een leuk tafereeltje van mensen ervoor. Aan het werk en toekijkend, en ook weer vastgelegd.

Voordeel van GPS op je camera . Je ziet precies waar je foto gemaakt is en wat het gebouw is.

Het Secessionsgebouw werd in 1898 ontworpen door de architect Joseph Maria Olbrich. Het was de plek waar de kunstenaars van de Secession-stroming, de Oostenrijkse variant van de jugendstil, bij elkaar kwamen. Aangezien dit mensen waren die zich van de “Akademie” hadden afgescheiden was het ontwerp bedoeld om de draak te steken met de ideeën van het classicisme. In het decoratieprogramma is de laurier het centrale thema. Zo bestaat de koepel uit duizenden vergulde laurierbladeren en honderden laurierbessen. In de volksmond kreeg de koepel al gauw de bijnaam 'de vergulde kool'.

"Der Zeit ihre Kunst/ der Kunst ihre Freiheit"). Deze spreuk is afkomstig van Ludwig Hevesi (1843 - 1910), een Oostenrijks schrijver en journalist.

'Ver Sacrum' was bij de antieken een gebruik waarbij een groep jonge mannen uit het stamverband werd gestoten c.q. werd uitgezonden om nieuw land te veroveren om zo een nieuwe stam te stichten