Wenen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Prater

Wenen,
Oostenrijk


Het Wiener Prater is een groot park in Wenen. Je kunt er heerlijk picknicken en wandelen. De foto is genomen vanuit het reuzenrad, je hebt daar een prachtig uitzicht over de stad.

Met "Prater" wordt ook vaak verwezen naar een deel van het Prater dat ingericht is als attractiepark; dit deel wordt Wurstelprater of Volksprater genoemd. De bekendste attractie is het grote reuzenrad (Riesenrad) uit 1897. Het Wurstelprater beslaat slechts een klein deel van de totale oppervlakte van het Prater, die ongeveer 6 km² bedraagt.

Het Prater was oorspronkelijk een keizerlijk jachtgebied. In 1766 stelde Keizer Jozef II het gebied open voor het publiek. In 1873 werd er de Wereldtentoonstelling georganiseerd. Tot 1920 werd er nog gejaagd in het Prater. In het oorspronkelijke Prater zijn in de loop der tijd ook een industriegebied, het Ernst Happelstadion en verschillende andere sportfaciliteiten verrezen.
Door het park loopt een 4,5 kilometer lange weg, de Hauptallee, omzoomd met kastanjebomen. Deze loopt van Praterstern naar het Lusthaus uit 1781-1783. In het Prater liggen verder een planetarium en, in hetzelfde gebouw, een museum over het park, het Pratermuseum. Opmerkelijk is de "republiek Kugelmugel", een door de kunstenaar Edwin Lipburger opgerichte dwergstaat in een bolvormig huis.

In het noorden bevindt zich een locatie van Madame Tussauds.

Genoeg reden dus om een bezoekje daar te brengen.