Kiev

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kiev-Petsjersk Lavra

Kiev,
Oekraïne


Wanneer je het nieuws volgt zul je misschien net als ik nieuwsgierig zijn hoe het op dit moment in de Oekraïne is. De russen die weer manschappen naar de grens en er overheen sturen, de doden die er vallen en de moeizame berging van de MH17. Dit is een foto van deze zomer toen het betrekkelijk rustig was.

Het Holenklooster van Kiev of Kiev-Petsjersk Lavra is de zetel van de Russisch-orthodoxe Kerk in Oekraïne. Het werd in 1051 in de heuvels bij Kiev gesticht door de monniken Antonius en Theodosius. In 1990 werd het klooster tot Werelderfgoed uitgeroepen.

Het klooster draagt de titel lavra, wat aangeeft dat het een van de vier belangrijkste religieuze centra van de Russisch-orthodoxe Kerk is. Het Oekraïense woord ?????? betekent grotten.

In een ondergronds gangenstelsel met een lengte van ongeveer 30 km bevinden zich kapellen en gebedsruimtes. De gangen dienen ook als begraafplaats voor de monniken van de lavra. Gezien de constante (lage) temperatuur gaan deze niet over tot ontbinding waarbij zeer oude overledenen eruitzien als waren ze gisteren begraven. Een deel is open voor bezichtiging. (wikipedia)