Zuid-Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Brielle, Libertatis Primitiae

Zuid-Holland,
Nederland


Er is prachtig weer voorspeld voor deze week, dus wat let je om eens een stedentrip naar Brielle te doen?
Misschien volg je je de serie over de 80-jarige oorlog, die 450 jaar geleden begon. Brielle ‘dankt’ haar historie aan die oorlog, die van 1568 tot 1648 duurde.
Het door de Spanjaarden beheerste Holland ging gebukt onder hoge belastingen, geloofsdwang ( je moest rooms-katholiek zijn) en terreur. Na jaren van onderdrukt zijn ging Willem van Oranje in verzet en werd uiteindelijk leider van de opstand. Hij riep de hulp van de Geuzen in.

Op 1 april 1572 werd Brielle bevrijd of ingenomen door de Geuzen onder leiding van Lumey en Blois van Treslong. Alva, generaal van de Spanjaarden, verloor kort daarop op 6 april 1572 ook Vlissingen. Hierna volgden meer steeds meer steden die veroverd werden door de Geuzen of die zelf in opstand kwamen. Brielle werd de 'eersteling der vrijheid': Libertatis primitiae, genoemd.
Ieder jaar op 1 april worden alle gebeurtenissen van de bevrijding nagespeeld met een geuzenschip, kanonnen en schijngevechten door verklede acteurs. Deze acteersessies gaan gepaard met veel lawaai: geschreeuw, wapens met losse flodders en kanonsschoten vullen de oren elk jaar opnieuw.

Hier zie je het Wellerondom, een middeleeuws pleintje, waar rondom de pomp een kanon en een schandblok geplaatst zijn. Op de hoek een huisje met trapgevel, waar mijn oudtante gewoond heeft. Op de achtergrond rijst de machtige Sint Catharijne kerk op.

Wil je meer weten over Brielle? Maak dan een historische stadswandeling met een gids, een papieren gids of volg de QR-codes. Vestingstad Brielle is nog volledig intact.

Uitzending over Den Briel terugzien? NTR 7 oktober: Welkom in de 80-jarige oorlog

Lang weekend? De stranden op de Maasvlakte, Rockanje en Oostvoorne zijn vlakbij.