Utrecht

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lente 3

Utrecht,
Nederland


Deze meerkoet kwam ik ook tegen tijdens de wandeling langs de Ankeveense plassen. De meerkoet is geheel zwart met een witte snavel en voorhoofdsschild.
De meerkoet duikt veel, met name bij het zoeken naar waterplanten. Hij vliegt niet graag, hij verplaatst zich liever rennend over het water. Ook bij het opstijgen uit het water wordt eerst een stuk rennend afgelegd. Bij migratie, die meestal 's nachts plaatsvindt, kan hij echter grote afstanden afleggen.
Het nest wordt aan de waterkant gebouwd van riet en waterplanten, maar ook van drijvend afval zoals stukken papier of plastic. In een nest worden 5 – 10 eieren uitgebroed in een tijdsbestek van 21 tot 25 dagen. De jongen, wanneer ze overleven, worden door beide ouders begeleid en kunnen na ongeveer 8 weken vliegen. Overleeft van een nest slechts een enkel jong of zelfs geen (omdat de jongen een gewilde prooi zijn voor reigers en meeuwen), dan doen de ouders een volgende poging. Per broedseizoen doen de ouders 2 tot 3 pogingen een nest jongen groot te brengen.

Laat een reactie achter

1 reactie(s) bij "Lente 3"

  • profile image comment
    Door RReintjes• geplaatst op 15 May 2013 | 20:45:15

    Deze mag niet op 0 blijven.

    Bericht aangepast op 15:34:40