Rotterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hoorn des Overvloeds

Rotterdam,
Nederland


Door gebruik te maken van moderne 3D animatie-technieken, hebben Arno Coenen, Iris Roskam en hun team het gehele plafond van de Markthal voorzien van kunst. Een kunstwerk van maar liefst 11.000 m2 dat “Hoorn des Overvloeds” wordt genoemd.
Ik vond het moeilijk om er een foto van te maken. Je hebt te maken met een rond plafond, zodat je eigenlijk geen goed referentiepunt hebt om je camera recht te houden (ik heb daarvoor uiteindelijk de balustrade gekozen). Dan was er het probleem van de (kerst)verlichting en een laagstaande zon, die haar licht door de grote ramen naar binnen wierp.

De Hoorn des Overvloeds is eigenlijk een meerlaags kunstwerk. Het bestaat uit 5 lagen.
De eerste laag is een lucht van bloemkolen!!! Het lijken wolken, maar als je wat beter kijkt, zie je dat die wolken daadwerkelijk bloemkolen zijn. Het lijkt alsof je dwars door de architectuur van de hal naar de hemel kijkt. De ramen die je ziet, horen bij de 228 appartementen.
In de 2e laag, die min of meer op een röntgenfoto lijkt waar je de ribben op kunt zien, zie je de structuur van de Markthal. De 3e laag wordt gevormd door de zon en sterren en de 4e laag die te zien is op de achtergrond (aan de noordkant), is de Laurenskerk. Het enige overblijfsel van het middeleeuwse Rotterdamse stadscentrum.
Maar de meest zichtbare laag is natuurlijk de 5e laag. Het is ahw een reflectie van de groenten, vlees, vis, brood en bloemen die in de hal verkocht worden en het lijkt er bijna op, dat ze elk moment uit de lucht kunnen vallen.