Rotterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het dak op bij de Koopgoot

Rotterdam,
Nederland


Hier kijk je in het hart van Rotterdam vanaf het gebouw van VenD aan de Korte Hoogstraat. Wist je dat hier een groot terras is waar je niet alleen lekker kunt eten maar ook een schitterend uitzicht hebt?
Als ik me omdraai kijk ik op de Laurenskerk en de nieuwe Markthal: de Koopboog.
In het midden zie je dus de Koopgoot, officiële naam Beurstraverse, die de twee winkelgebieden verbindt tussen de Hoogstraat en de Lijnbaan. De traverse loopt onder de drukke Coolsingel door. In het midden is metrostation Beurs.
Rechts zie je het spiegelende WTC, de voormalige graan-en schippersbeurs, waar nu andere handel plaatsvindt. De klokken van de Beurs in de smalle groene toren worden iedere dag om 13:25 een kwartier geluid.Dit diende om de handelaren na een pauze naar binnen te roepen. Als je te laat was, moest je 25 cent betalen.
Verderop rechts staat de Bijenkorf, die na het bombardement in 1940 opnieuw werd gebouwd.
De gevels zijn bekleed met travertin, gedeeltelijk in zeshoekige honingraatvorm.
Het gebouw met het groene dak is een voormalig bankgebouw. Nu is boekhandel Donner daar gevestigd.
Helemaal achterin rechts zie je een opvallend rood gekleurd gebouw. Het is gebouw Calypso, een grote woonunit aan de Mauritsweg. Ga daar zeker eens kijken.
Als klein kind ging ik zo'n tweemaal per jaar met mijn moeder en broertje naar 'de stad' vanaf de Zuid-Hollandse eilanden, waar ik nu nog steeds woon.We gingen kleding kopen en dat was altijd een feest. Ik vond het prachtig om bij de Bijenkorf verstoppertje te spelen tussen de kledingrekken, een ijsje te eten en nieuwe dingen te ontdekken. Zo'n gevoel krijg ik weer als ik deze foto bekijk. Het is feest, ik ben in de stad.