Noord Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Helikopteren boven Waterland

Noord Holland,
Nederland


Vorig jaar bestond onze buurtsuper 10 jaar en ter gelegenheid daarvan mochten klanten voor een zacht prijsje een helikoptervlucht boven de omgeving maken. Dat liet ik me geen twee keer zeggen en zo kwam het dat wij op een mooie meidag in Purmerend opstegen en boven Waterland vlogen.

Vanaf boven is het goed te zien hoe dit gebied aan zijn naam komt: heel veel water. De sloten en vaarten zijn in de middeleeuwen gegraven om het drassige veen af te wateren en zo het land bruikbaar te maken voor landbouw. Hierdoor ontstond een mooie groene lappendeken.

Ook op de grond is Waterland de moeite waard, het is een prachtig gebied om te fietsen, zeker als je van polderlandschappen en weide- en watervogels houdt. Bekende stadjes zijn Edam, Marken en Broek in Waterland, maar ook de pittoreske dorpen, die vaak als een lint langs het water liggen, zijn leuk om te bezoeken. Er zijn diverse knooppunten/fietsroutes te vinden op Internet die je langs de mooiste plekjes brengt. Dichtbij de Randstad maar o zo rustig.