Gelderland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Kruittoren

Gelderland,
Nederland


De Kruittoren uit de 15e eeuw (1425) is de trots van het Kronenburgerpark in Nijmegen. Deze toren noemen ze ook wel De Kronenburgertoren. Het maakt deel uit van de oude stadswal die dateert van de 13e eeuw . Het was eigenlijk een hoektoren omdat hier de muur een hoek maakte naar het oosten. In deze toren werd in de middeleeuwen het kruit bewaard. De toren is 30 meter hoog. Het is ongelooflijk dat deze toren er nog steeds staat. In de loop der eeuwen heen heeft hij diverse aanslagen overleefd. Door de introductie van het kanon in de 15e eeuw waren hoge torens in de stadsmuur niet meer populair. Bij een beschieting konden ze namelijk makkelijk instorten. W.O. II heeft Nijmegen ook nogal wat te verduren gehad k hier geen schade. Het is de meest imposante muurtoren van Nederland.

Op deze foto staat eigenlijk achter de kruittoren een heel modern appartementen gebouw (waardoor je een mooi contrast kan krijgen tussen oud en nieuw) . Door de mist is dit gebouw niet te zien, dit geeft een mooi beeld van hoe het vroeger (jaren geleden) was.
Vanuit het mooie Nijmegen (hahaha) bedank ik iedereen voor de vele leuke reacties. Tevens wens ik iedereen een goed, gelukkig en vooral een gezond 2021 toe. Ik zeg bedankt en tot volgend jaar