Apeldoorn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op de grote stille heide

Apeldoorn,
Nederland


Deze kinderen speelden gistermiddag op de heide.
Deze foto is genomen achter Gebouw A in Radio Kootwijk, ook wel bekend als de Kathedraal.

Radio Kootwijk is een voormalig zenderpark op de Veluwe, ten westen van de plaats Apeldoorn, dat in de eerste helft van de 20ste eeuw een belangrijke communicatieverbinding vormde tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië. Het werd gebouwd vanaf 1918. Ook werden er voor werknemers woningen gebouwd, die samen het gelijknamige dorp gingen vormen.

Gebouw A is het hoofdgebouw van het zenderpark Radio Kootwijk bij het dorp Radio Kootwijk. Het geheel uit beton opgetrokken gebouw is een rijksmonument.

De architect, Julius Luthmann, heeft zich voor het ontwerp vooral gebaseerd op het Großfunkstation van Telefunken bij Nauen, waaraan hij een aantal bezoeken heeft gebracht. Daarnaast heeft hij zich laten inspireren door het beeld van een sfinx. De vorm van dit mythische wezen is erin te herkennen, met name vanuit de lucht. De bekendste bijnaam van het gebouw is 'de Kathedraal'; meermaals is een vergelijking gemaakt met de Grote Kerk van Veere. Het gebouw in art-deco-stijl, met sculpturen van beeldhouwer Hendrik van den Eijnde, is een mengvorm van de Berlijnse en de Amsterdamse School met Scandinavische invloeden (Luthmann was onder meer sterk beïnvloed door de Finse architect Eliel Saarinen). Gebouw A spreekt tot de verbeelding van artiesten, kunstenaars en theatergezelschappen. Sinds 2005 is Staatsbosbeheer de eigenaar van het gebouw onder de merknaam 'Hier Radio Kootwijk' en wordt het verhuurd als evenementen- en vergaderlocatie.
(Bron: Wikipedia)