Flevoland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Koninklijk paard? 2

Flevoland,
Nederland


Ook in de Oostvaardersplassen worden grote grazers, waaronder het Konik paard, ingezet om het terrein open te houden.
Maar hier lijkt dit gebruik z'n doel volledig voorbij geschoten te zijn.
De kuddes hebben zich in de afgelopen decennia flink vermenigvuldigd, waardoor het gebied inmiddels behoorlijk overbevolkt is geraakt: zo'n 4.000 grote grazers op een terrein van maximaal 2.000 ha begraasbaar gebied.
Waar voorheen een prachtig bosstruweel was - de zgn. Driehoek- is nu nog slechts een troosteloze vlakte met omgevallen dode bomen en vertrapte struiken over, waartussen de dieren hun kostje bijeen moeten zien te schrapen. Geen plekje meer om beschutting te zoeken tegen gure wind, regen of felle zon. En 's winters een chronisch tekort aan voldoende voedzaam groen.
Door dit laatste kwam het beheer van het gebied - of eigenlijk het gebrek daaraan- al diverse malen in opspraak, dieren sterven in de wintermaanden bij bosjes door uithongering.
Maar er is veel meer aan de hand dan alleen dierenleed, als er niet rigoureus wordt ingegrepen dreigt dit ooit prachtige natuurgebied geheel te verdwijnen en slechts te verworden tot een grote kale vlakte waar nog nauwelijks enige biodiversiteit te vinden zal zijn.