Drenthe

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op safari in de Onlanden

Drenthe,
Nederland


Aan de voet van Groningen ligt een aaneengesloten natuurgebied en prachtig beekdallandschap van circa 3.500 voetbalvelden groot, met ruige hooilanden, moerasbos en volop ruimte voor overtollig water. Het gebied heet Onlanden . Het ligt tussen de beekdalen van het Eelderdiep en het Peizerdiep ligt dit nat laagveengebied. Je kan er fietsen en wandelen. Er leven verschillende zoogdieren zoals vos, hermelijnen verschillende marterachtigen, reeën in oktober werd er nog een otter met een drieling gespot.
Ook veel soorten vogels die van ruige graslanden houden, zoals de zeldzame watersnip en kwartelkoning, nemen in aantal toe. In dit gevarieerde beekdallandschap bouwt de grauwe klauwier zijn nest. Verder de kuifeend, smient en zaagbek komen hier volop voor. Ook zie je hier veel roofvogels zoals de zeldzame steppenkiekendief en een stel zeearenden is op het ogenblik veelvuldig te zien. Afgelopen zomer was er een visarend. Een van de mooiste vogels is de blauwborst die hier veelvuldig voor komt.

Aanvulling op de opmerking van Konne00 10 feb: in De Onlanden zijn 's ochtends DRIE ZEEARENDEN te zien (waarnemer: Mark Schuurman)