De Wadden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De jutschutting op de Vliehors

De Wadden,
Nederland


Op de Vliehors, ook wel 'De Sahara van het Noorden genoemd, staat al meer dan een eeuw het drenkelingenhuisje. Vroeger was het een vluchtplaats voor gestrande schipbreukelingen. Naast droge kleren, water en voedsel was er ook een telefoonverbinding met het Posthuys. In 1953 is het huisje voor het laatst gebruikt. Tegenwoordig kun je het drenkelingenhuisje met de Vliehors Expres bezoeken, een leuk uitstapje tijdens je verblijf op Vlieland.

Op de foto zie je de zogenaamde 'jutschutting' die bij het drenkelingenhuisje is neergezet. Sinds enkele jaren werkt het team van de Vliehors Expres elk jaar weer aan het neerzetten van een jutschutting. Al het op het strand gevonden hout staat rond het huisje, van mei tot oktober. Zo ontstaat er een heerlijk beschutte plaats midden op deze prachtige en immense zandvlakte. In de zomermaanden kun je hier 's avonds rond het kampvuur zitten en genieten van de live muziek van 'Drijfhout'.
Op de achtergrond zie je de kenmerkende gele truck van de Vliehors Expres.

Het huisje zelf is ingericht als juttersmuseum: je vindt hier een bijzondere verzameling van aangespoelde spullen, van surfplanken, spenen, haaien op sterk water tot heuse flessenpost. Ook kun je op deze bijzondere plek trouwen. Deze plek verveelt nooit!