image
CdB

De 6 indrukwekkendste landgoedwandelingen binnen Nederland

In de tuinen van landhuizen en kastelen van Nederland combineer je een wandeling met kunst en cultuur uit lang vervlogen tijden. Deze zes plekken verdienen een staatsbezoek.

1. Slaap prinsheerlijk in Landgoed Terworm, Limburg

Landgoed wandelingen. Terworm, landgoed in Limburg. Foto: CdBTerworm in Limburg. Foto: Cuno de Bruin

Even buiten het centrum van Heerlen ligt Terworm. Het landgoed, met een lieflijk kasteeltje erop, is een heerlijke plek om aan de stadsdrukte te ontsnappen. Neem ook zeker een kijkje in de Franse rococotuin en bij de orangerie. Terworm is sinds 1987 in handen van de Van der Valk-hotelketen en omgetoverd tot een Valk Exclusief-hotel.
 Kleinschaliger en luxer dan wat je gewend bent, vanaf € 120 per nacht voor twee personen. In de statige salons van het restaurant krijg je streek- en seizoensproducten voorgeschoteld.


2. Bezoek Borg Verhildersum in Groningen

Lauwersmeer- Borg Verhildersum. Foto: Tim BilmanBorg Verhildersum. Foto: Tim Bilman

Ooit was de provincie Groningen bezaaid met meer dan tweehonderd borgen. Vandaag de dag staan er nog zestien overeind. Deze versterkte landhuizen, die als statige monumenten boven het platteland uittorenen, werden bewoond door jonkers en zijn de pronkjuwelen van de provincie. Het 33 hectare grote Landgoed Borg Verhildersum bij Leens is een fraai voorbeeld. In het museum in de centrale borg, die nog altijd een negentiende-eeuwse sfeer ademt, ervaar je de geschiedenis van Groningen door de ogen van de adel. Even verderop, in de museumboerderij, verplaats je je in het boerenleven dat zich hier rond 1870 ontvouwde. Al lopend ontdek je ook de geometrische tuinen en bijgebouwen − in het voormalige koetshuis vind je een tentoonstellingsruimte en in het schathuis zetelt nu een restaurant. Op elke derde zaterdag van de maand ontluikt hier een streekmarkt.


3. Luier in een hangmat in Plantage Rococo, Noord-Holland

Plantage Rococo in Noord-Holland. Foto's: Plantage RococoPlantage Rococo in Noord-Holland. Foto's: Plantage Rococo

Gedurende de zeventiende en achttiende eeuw zeilden Amsterdamse kooplieden naar hun buitenplaatsen vlak buiten de hoofdstad om aldaar de zomer door te brengen. Een van de mooiste bestemmingen was Landhuis Waterland, dat inmiddels is omgedoopt tot het piekfijne designhotel en vegarestaurant Plantage Rococo. Het interieur van de grote zalen en kamers is een gewaagde combinatie van rococo, vintage en hedendaagse kunst. Statig maar niet stuffy. Buiten lonkt een wilde tuin, met hangmatten en slingerpaden, en wacht de natuur en zilte lucht van nationaal park Zuid–Kennemerland.


4. Volg de slangenmuur in Slot Zuylen, Utrecht

Slot Zuylen. Foto: Trudelies de GraafSlot Zuylen. Foto: Trudelies de Graaf

Slot Zuylen is een van de oudste kastelen aan de Vecht en staat bekend om zijn karakteristieke kasteeltorens. In de achttiende eeuw werd het slot bewoond door schrijfster en componist Belle van Zuylen. Je kunt het slot op eigen gelegenheid bezichtigen – eventueel aan de hand van een audiotour – of enkel de tuin bezoeken. Op het schitterende terrein vind je onder andere een 120 meter lange ‘slangenmuur’. De bochten van deze slingerende muur vormen beschutte plaatsen waar allerlei soorten fruit gedijen. Denk aan perziken, abrikozen en morellen. In het koetshuis is een gezellig museumcafé ondergebracht.


5. Stil je honger (en dorst) in Kasteel Amerongen, Utrecht

Kasteel Amerongen in Utrecht. Foto: Tim BilmanKasteel Amerongen in Utrecht. Foto: Tim Bilman​​​​​​​

Na de verwoestende Frans-Nederlandse Oorlog werd Kasteel Amerongen opnieuw opgetrokken. Eromheen werd een zeventiende-eeuwse baroktuin aangelegd, die zich kenmerkt door symmetrie. Later kreeg de tuin een Engelse make-over – het perceel werd omgetoverd tot een landschapstuin met natuurlijke vormen. Momenteel worden de vele fruitbomen en moestuin beheerd door vrijwilligers. Van de appels wordt Amerongse appelcider gemaakt en de groenten worden gebruikt in een restaurant in de oude stallen. Op donderdag en vrijdag kun je een rondleiding volgen en op zaterdag en zondag stippel je je eigen route uit. In het weekend zijn er wel gidsen aanwezig in de zalen van het kasteel.


6. Luister naar angstaanjagende verhalen in Kasteel Asten, Noord-Brabant

Kasteel Asten. Foto: Simone WittgenKasteel Asten. Foto: Simone Wittgen​​​​​​​

De idyllische ruïne van Asten, aan de rand van het gelijknamige dorp, is meer dan zeshonderd jaar oud en ligt goed verscholen. In vroegere tijden werden hier onder andere ‘heksen’ gevangengehouden. Momenteel wordt het deel dat nog overeind staat bewoond door particulieren. Het kasteel is daardoor niet vrij toegankelijk. Van april tot en met oktober is het elke eerste zondag van de maand echter mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding. Reserveer je bezoek op kasteelasten.nl.


Wil je meer inspiratie opdoen voor de mooiste wandelingen in Nederland? Bestel In Eigen Land in onze webshop. Je krijgt de special zonder verzendkosten thuisgestuurd!
Bestel de voorjaarseditie 2024 van In Eigen Land in de Columbus-webshop.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.