Amsterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Amsterdam image

Dromo…Dromodaris…Dromoiets

Amsterdam
Nederland
Mireille

Dromo…Dromodaris…Dromoiets

Jazeker, de Dromo-zuster en broeder in het Tropentheater bij Columbus Live 2011 heeft mij gediagnosticeerde als ware “Dromo” onder de Reisreporter Community. ‘’Reisgestoorden” kwamen met dromo-bewijs; een in haar reiskloffie, de ander met reisdagboeken en de meest smerige durian snoepjes waarbij we groepsgewijs van kokhalsden of foto’s van geliefde kilometervretendescheefgelopen bergschoenen.

Voor een watte heb je die prijs?” werd me gevraagd. Oké…het is een ander woord voor een reisgek, iemand met ongecontroleerde drang om op pad te zijn, ontembare reislust, in Engels iemand met ‘The travel itch’. Medisch wetenschappelijk gezien is het een echte ziekte (vrééselijk psychiatrisch aangedaan)waar je wellicht als zwerver eindigt. Gelukkig inmiddels een meer algemeen geaccepteerde reisziekte waar velen onder ons op Columbus aan lijden en je met een knipoog trots op mag zijn dat je het hebt.

Hoe herken je iemand met Dromomania? Bij het zien van een vliegtuig in de lucht dan heb je al een tropisch paradijs in je hoofd en slaat het brein op hol. Een reisblad of reisgids is vakliteratuur waar je vlinders in de buik van krijgt. Herken je dat gevoel als zo’n blad door je brievenbus valt….subiet stopt alles waar je mee bezig bent of op pad was om te doen en ‘you’re a gonner’. Ze zijn ook fauteuilreizigers, televisiereisprogramma’s zoals “3 Op Reis”, “Peking express”, “Wie is de mol” en “National Geografic” verslinden ze likkebaardend. De boekenkast staat vol van het soort dat zich in Verweggistan afspeelt; iemand die verliefd wordt op een Sikh en go’s local; iemand zijn afgrijselijke stoere motorfietstocht van Scotland naar Kaapstad of een historische geschiedenis in romanvorm over verre bestemmingen. Dromos doen ook mee aan alle mogelijke prijsvragen: bij de krant op expeditie naar de Rwandese gorilla’s; worden Facebook-vriendje met een reisorganisatie voor de Costa Rica prijsreis; een damesblad kruiswoordpuzzel voor een weekje in paradijs of plaatsen fotos op een site om naar Thailand te kunnen. Natuurlijk surfen ze ook eindeloos op de digisnelweg; reissites, reisorganisaties en buitenlandse particuliere initiatieven worden gretig bezocht. Én natuurlijk sites waar menig Dromos hun ziekte kunnen uiten en delen met lotgenoten, zo’n reiszieke site als “Reisreporter”.

Op Columbus Live Dromo-zuster spreekuur liet ik zien waarom ik nou zo enorm lijd aan deze dromo-aandoening: Het begon al vóór mijn geboorte, Nyasaland jaren 60. Ik had de brieven mee van mijn vader aan opa en oma in Deventer. Hoe mijn ouders immigreerde van Zuid Rhodesië via Mozambique naar Nyasaland in een ‘Morris 8’, ik nog veilig opgeborgen in moedersbuik. Zo zie je het was al erfelijk bepaald. In Nyasaland woonden mijn ouders afgelegen op een theeplantage en reizen naar de stad was letterlijk een mijl op zeven. In de brieven wordt uitgelegd hoe ik enkele keren ‘vals alarm’ gaf en mijn ouders voor niets naar de stad moesten reizen, uiteindelijk was ik zo ongeduldig voor mijn levenreis dat ik een maand te vroeg kwam. Mijn ouders waren ook Dromos en reisden we verschillende keren met de Holland Afrika Lijn naar Nederland, aanleggend langs de kust van Afrika, tbv scheepsbevoorrading en dat Dromos aanland konden. Dit vroege dromo-verhaal lees je in mijn blog “Terugreis naar jaren ’60 Nyasaland”. Oude paspoorten waren mee, sommigen uitgeven door het Nederlands Consulaat in Lusaka of Johannesburg. Vol stempels, visums en enkele ‘Temporay Residence Permits’. Door afstand was Dromo aangewezen op vliegen naar school, hup van Malawi naar Rhodesië. Vier vaccinatieboekjes, de eerste verfomfaaid uit het Nyasaland tijdperk. Ik ben wat lekgeprikt, boekjes vol van artsen in Rhodesië, Malawi, Nederland, Singapore, India en Indonesië. Ook mijn 1976 ‘Malawi Driving Licence’ en diverse Internationale rijbewijzen waren mee, tenslotte, wanneer op reis wil je zelf op die motorfiets klimmen of het stuur hanteren over zandwegen, rivierbeddingen en in vreemde steden en wildparken. Tot slot naast mijn volledige anamneseverhaal had ik nog “Noodbrieven”. Toen ik één jaar ging solo-backpacken door Azië gaf een goede vriendin mij tien Noodbrieven, die ik open mocht maken in uiterste nood. Een lijstje van die rampsituaties had ze bijgevoeg, ze zijn alle 10 geopend!

Om deze reisgekte in me verder te bevredigen ben ik enkele jaren reiszuster geweest; zo iemand die reisvaccinaties en reisadviezen geeft, vertelt over rabiës en veilig seks opreis. Dit leuke werk kon ik doen in een buitensportspeciaalzaak waar mijn Reisdokter-spreekkamer gevestigd was, de hele dag kwamen er uitgelaten blije Dromos langs. Hun verhalen van bestemmingen verslond ik. Als zo’n geweldige grote Dromo-man flauwviel door mijn geprik, mocht ik hem legaal even vasthouden en bijbrengen tot deze wereld. Tijdens pauzes dan liep ik snuffelend en voelend tussen de rugzakken, outdoor-outfits en bergschoenen….héééééérlijk!

Dromos dromen ook over reizen, de meest fantastisch en absurde reizen kun je maken in dromenland! Onvoorstelbaar de kleurrijkheid en wat allemaal mogelijk is tijdens droomreizen. Springen uit een minuscule vliegtuigje, zwevende door de lucht aan een technicolour parachute om uiteindelijk al dansend te landen op een verticale muur. Zo’n andere heerlijke droom, met een prins mountainbikend door een woestijn, wàànzinnig! Of zo’n droom zoals mijn ‘Rode fantasieën’ die transformeert tot de werkelijkheid, heb jij ooit een limousine opgehesen als broek? Ik wel;-)

Dromo deed een tijd vrijwilligerswerk bij een Nederlandse NGO, een particulier initiatief die werkte in ontwikkelingssamenwerking. Het dromo-hart ging open! Kun je het voorstellen….dagelijks bezig zijn met Guarayos Indianen in Bolivia, Keniaanse schoolkinderen, terugkerende ontheemde Zuid Soedanezen en Sri Lankanse tsunami slachtoffers.

Natuurlijk zijn Dromos vaak op reis en deze leeft ervoor. Eerst met mijn Dromo-ouders naar exote bestemmingen, Quellimane, Mozambique Island, Mana Pools en Lake Malawi. Als negentienjarige immigreerde ik van Malawi naar Nederlanden en werd ge-cultureshocked door het Dutchy volk. Snel begon mijn zelfstandige dromo-leven. Backpacken met een Dromo-vriendin door Kreta tot ons geld op was en we dagen zwervend doorbrachten tot ons vliegtuigvertrek. Wat verstandiger backpackend met verschillende Dromo-vriendinnen door Turkije, Maleisië en Ecuador. Vaak ook alleen zwervend over deze aardbol met mijn trouwe rugzak. Een wat ouder geworden Dromo krijgt meer levensverplichtingen en wordt het reizen enigszins anders. Soms wat korter, wijzer, luxer, wat minder wild of in gezelschap. Maar nog altijd een absolute Dromo!

Foto's

9e48a.jpg
9e48a.jpg
Mireille
4899d.jpg
4899d.jpg
Mireille
1a63f.jpg
1a63f.jpg
Mireille

Laat een reactie achter

33 reactie(s) bij "Dromo…Dromodaris…Dromoiets"

 • profile image comment
  Door Droomreis• geplaatst op 11 Jan 2011 | 18:38:55

  Ik zou je ouders maar heel erg bedanken!! Ik herken veel dingen, maar (gelukkig ;-) ) niet alles, dat jij een doorgewinterde dromo bent dat is wel duidelijk. Gefeliciteerd!

  Bericht aangepast op 08:14:21
 • profile image comment
  Door TravelGoom• geplaatst op 11 Jan 2011 | 21:00:36

  Het verklaart alles!
  Errug leuk, tof gedaan.

  Bericht aangepast op 08:14:21
 • profile image comment
  Door Ingrover• geplaatst op 12 Jan 2011 | 12:06:39

  geweldig verhaal,en wbt die reisgidsen,ik bestel alles wat ik kan vinden op het net en zodra ze in de bus vallen pluis ik ze volledig uit!

  Bericht aangepast op 08:14:21
 • profile image comment
  Door Pkoelewijn• geplaatst op 12 Jan 2011 | 14:44:27

  Fantastisch, Mireille, hoe jij deze prettige, ongeneeslijke aandoening beschrijft en gefeliciteerd met je benoeming als Top-dromo!

  Bericht aangepast op 08:14:21
 • profile image comment
  Door REDACTIE• geplaatst op 12 Jan 2011 | 15:27:31

  Mireille heeft niet alleen de titel Dromomaniak gewonnen, maar met haar onderbouwing waarom zij een echte 'reiszieke' is, tevens de Topblog. Het is mooi hoe ze heden en verleden heeft weten te verweven, en haar persoonlijke geschiedenis zo weet te vertellen dat haar liefde voor reizen er vanaf spat. Daarnaast heeft ze een prachtige schrijfstijl, die de lezer meeneemt op reis, laat glimlachen en meebeleven. Topblog en Topdromo!

  Bericht aangepast op 08:14:21
 • profile image comment
  Door Willemien• geplaatst op 12 Jan 2011 | 16:13:08

  Een hele echte ben jij. Erg leuk verhaal en leuke foto's. En...leuk je ontmoet te hebben.

  Bericht aangepast op 08:14:21
 • profile image comment
  Door Kasangua• geplaatst op 12 Jan 2011 | 16:24:31

  Prachtig verhaal Mireille, je bent een échte dromo-nog-wat! Gefeliciteerd!

  Bericht aangepast op 08:14:21
 • profile image comment
  Door Pensionado• geplaatst op 12 Jan 2011 | 16:35:36

  Wat een fantastisch verhaal Mireille, ook nog met links. Je hebt terecht het topblog van de week en voor mij ben je de hele echte Dromo! Gefeliciteerd met deze afwijking.
  vr gr
  Rein

  Bericht aangepast op 08:14:21
 • profile image comment
  Door Esther• geplaatst op 12 Jan 2011 | 19:51:49

  To be or not to be..... but you are......a real Dromo!!!!! Geweldige blog....

  Bericht aangepast op 08:14:21
 • profile image comment
  Door Annettoz• geplaatst op 13 Jan 2011 | 11:28:51

  Je hebt terecht gewonnen, Dromo!! Leuk verhaal heb je ervan gemaakt...

  Bericht aangepast op 08:14:21
 • profile image comment
  Door Hermine• geplaatst op 13 Jan 2011 | 12:37:02

  Van harte met je top blog! Je bent een echte Dromo!

  Bericht aangepast op 08:14:21
 • profile image comment
  Door Herman m• geplaatst op 09 Jan 2011 | 18:32:52

  Heel leuk verhaal, Mireille, DROMO-waardig.

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door GrietBuis• geplaatst op 09 Jan 2011 | 18:35:02

  Mireille, hoe krijg je het allemaal zo mooi op papier!! Je was, bent en blijft een echte Dromomaniac!!! Top dat jij de daarbij behorende prijs hebt gewonnen!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door GrietBuis• geplaatst op 09 Jan 2011 | 18:40:40

  Wat leuk trouwens dat al die documenten de tand des tijds hebben doorstaan!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Gorke• geplaatst op 09 Jan 2011 | 18:46:25

  Geweldig beschreven Mireille, jij bent een echte!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Mulderlis• geplaatst op 09 Jan 2011 | 18:58:26

  Een echte dromo!! Leuk verhaal en foto's als "bewijs"

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Lione Kolsteren• geplaatst op 09 Jan 2011 | 19:02:29

  Ontzettend goed beschreven en je bewijst maar meteen waarom je de Dromoprijs hebt gewonnen. Je bent een onvervalste, een van het zuiverste soort! Schitterend verhaal, en wat mij betreft heb je meteen ook maar weer het Blog van de week!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Jelle51• geplaatst op 09 Jan 2011 | 21:13:12

  Ja hoor het kan niet missen de enige echte dromo en wat ben ik blij dat ik haar ken. Geweldige blog! TOPBLOG van de week!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Sidonius• geplaatst op 09 Jan 2011 | 21:27:00

  Hilarisch Mireille, vol vaart en humor, een echte dromo waardig. Ik herken me er een beteje in, maar zo'n dromomaniac als jij daarvan is er maar één!!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Leeu• geplaatst op 09 Jan 2011 | 21:57:13

  Geweldig Mireille zo goed beschreven een echte Dromo- waardig!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Lola• geplaatst op 09 Jan 2011 | 22:04:32

  Hahaha, aiaiai, ik herken teveel! Erg leuk geschreven en dat jij die prijs gewonnen hebt is zo te lezen helemaal terecht!!! :-)

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Zeester• geplaatst op 09 Jan 2011 | 22:40:06

  Kijk nu is het helemaal duidelijk dat ze een goede keus hebben gemaakt; Jij lijdt echt aan dromo...dinges, en ik vind het heel niet erg je ontmoet te hebben! Gefeliciteerd nogmaals.

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door LiMa• geplaatst op 10 Jan 2011 | 09:27:47

  Wat ben je toch een geweldige schrijfster. Jouw verhalen zijn altijd weer een genot om te lezen. En ja, de manier van reizen verandert met de jaren maar het blijft geweldig.
  Bedankt voor al je mooie blogverhalen en gefelicteerd met deze welverdiende titel!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 10 Jan 2011 | 10:38:21

  Fantastisch Mireille, zeker een topblog en heb je alweer heimwee?

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Joanna• geplaatst op 10 Jan 2011 | 12:58:02

  Geweldig verhaal met leuke foto's! Die noodbrieven, fan-tas-tisch!! Je kan er dus echt helemaal niets aan doen, het zit in de genen. Dan is genezen echt geen optie en kan je er maar beter gewoon aan toegeven! Dat je nog maar lang dromo mag blijven!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Schenkel• geplaatst op 10 Jan 2011 | 14:30:23

  Met recht een heuse Dromomaniac ben jij.Wat een geweldig verhaal omtelezen ik herken veel maar ben lang niet zo gek als jij geloof ik!!!

  Bericht aangepast op 08:12:56
 • profile image comment
  Door Esthers• geplaatst op 13 Jan 2011 | 15:33:10

  Een topblog, proficiat!

  Bericht aangepast op 08:12:56
 • profile image comment
  Door Jan-Petra• geplaatst op 13 Jan 2011 | 18:09:29

  Haha, geweldig!!! Je bent een echte DROMO.
  Heel leuk geschreven. Gefeliciteerd met je topblog!

  Bericht aangepast op 08:12:56
 • profile image comment
  Door Annemieke50• geplaatst op 14 Jan 2011 | 15:24:16

  Haha, ik wist wel dat er iets is dat we gemeen hebben;) maar dat het ook nog een naam heeft....
  Erg leuk geschreven Mireille!! Wat leest dat lekker weg! Terechte blog van de week!!

  Bericht aangepast op 08:12:56
 • profile image comment
  Door Klompie44• geplaatst op 15 Jan 2011 | 14:07:34

  Schitterend verhaal, leuk geschreven!!!!!!

  Bericht aangepast op 08:12:56
 • profile image comment
  Door EllenvanderMark• geplaatst op 18 Jan 2011 | 10:14:45

  Wat een heerlijk verhaal!! Zit nu met mijn Afrika-dagboek opengeslagen bij de computer om voor mezelf alle reisverhalen op te schrijven. Maar wordt dan toch naar deze site getrokken om "nog even te kijken".
  Herken alles in je verhaal, je raakt hiermee denk ik alle reisverslaafden.
  Werk zelf ook als "reiszuster" dus hoor nogal eens wat, waar je 's avonds likkebaardend aan terug denkt (3 maanden graasgedrag van antilopen in Zambia bestuderen, voertuigen naar Mauritaniië rijden, die ze daar nog kunnen gebruiken, een eigen weeshuis hebben in een Aziatisch land, nou je kent het).
  Kortom ik heb genoten van je verhaal en gefeliciteerd dat je hiermee, terecht, het Topblog van de week bent geworden!!
  Groetjes, Ellen.

  Bericht aangepast op 08:12:56
 • profile image comment
  Door Yuri• geplaatst op 26 Jan 2011 | 15:50:24

  De vraag is natuurlijk, ben je ook al in het plaatsje Dromo geweest?
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Dromo

  Bericht aangepast op 08:12:55
 • profile image comment
  Door StephanieMartijn• geplaatst op 12 Feb 2011 | 13:56:49

  Een beetje laat maar alsnog gefeliciteerd met de titel ''Columbus Dromonaniak''! Wat was de mooie prijs die je kon winnen?

  Bericht aangepast op 08:12:55