Lovcen NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lovcen NP image

Lovcen NP

Lovcen NP
Montenegro
TBanning

Rondreis Montenegro

De baai van Kotor, het enige fjord in het Mediterraanse gebied, is een fantastisch heldere binnenzee omringd door bergen tot 2km hoogte. Langs de baai loopt een van de hoofdwegen van Dubrovnik naar het zuiden van Montenegro, richting Budva. Deze weg is een van de weinige grote wegen door het land, echter is het 'gewoon' een enkelbaansweg, waar je vanuit de parkeerplaats van je huis direct op moet invoegen. Deze hoofdweg heeft dan ook een maximum snelheid van rond de 50 km/u op de meeste stukken. Mede door de slingerende aard van de weg, is het niet gek als je zo'n 2 uur doet over een afstand van 100 km. Dit zijn echter wel uren waar je genietend rondrijdt. Het uitzicht is overal schitterend en het landschap veranderd met elk kwartier dat passeert. Het lijkt daardoor alsof je elk kwartier in een ander land rijdt.

Een van de mooiste wegen in het land, en wellicht in Europa, is de weg van Kotor de bergen in, Lovcen road genaamd. In 25 haarspeldbochten rij je van zeeniveau tot de top van deze bergen, en bij elke bocht denk je dat je het meest bijzondere uitzicht gevonden hebt. Doordat de weg nogal slingerend naar boven loopt, verandert de richting van het uitzicht ook telkens. Deze weg is prima te rijden, ondanks dat het een enkelbaansweg is. Tegenliggers passeren ging in ons geval zonder al te grote problemen. Al is het ook niet af te raden om de terugweg gewoon de 'grote' hoofdweg te nemen.

Bovenaan de weg ligt het Njegos mausoleum in het nationaal park Lovcen. Na een uitdagende trap omhoog kom je op een fantastisch uitzichtspunt (je hebt wel een ticket nodig van een paar euro). Vanaf hier kun je over de gehele regio uitkijken. Probeer dit echter wel op een heldere dag te bezoeken. Na deze beklimming is het zeker de moeite waard om in het bijbehorende restaurant te lunchen/dineren. Voor zijn afgelegen ligging en toeristische locatie was de kaart verrassend goedkoop, en is qua eten ook goed aan te raden!

Montenegro is een land wat in veel opzichten vergelijkbaar is met Nederland, al is het gemak van een Nederlandse supermarkt wel vaak ver te zoeken. De meeste boodschappen moet je gewoon doen in kleine buurtwinkeltjes, waar je apart langs een groenteboer, bakker en een bierwinkel moet voor verschillende producten. Het grootste probleem hierbij is dat er nauwelijks parkeergelegenheid is, wat zeker met een wat groter voertuig erg lastig kan zijn. Een geweldige oplossing voor dit probleem zijn de rijdende winkels. Elke ochtend kwam er een bestelbusje langs met broodjes, en elke middag kwam een vergelijkbaar busje vol groenten en fruit. Zo kun je rustig aan het strand blijven liggen terwijl het eten bij je thuis bezorgd wordt!

De belangrijkste stad aan de baai is Kotor zelf, een zeer oude middeleeuwse stad met een hele bijzondere oude stadsmuur die hoog de bergen in loopt. Deze muur oplopen is zeker aan te raden als je van uitzichten en oude ruïnes houdt. Kotor heeft een knus en gezellige sfeer en is zeker een aanrader voor een tot enkele dagen. Parkeren in de stad is wat lastiger, maar de bus is erg goedkoop dus dat is een goed alternatief. Taxi's zijn erg duur voor toeristen.

Voor een van de bijzonderste activiteiten moet je canyoning doen, in de Nevidio canyon daal je met een groep van zo'n 10 man onder begeleiding van twee gidsen af door deze canyon. De kliffen rond je worden een paar honderd meter hoog, waardoor je je in een uniek landschap bevindt, terwijl je een zeer bijzondere extreme sport beoefend. Het betreft klimmen over rotsen, stukken zwemmen, en stukken springen tot een meter of 10 hoogte. Zeer aan te raden maar je moet niet bang zijn voor hoogten of minder sportief aangelegd zijn.

Op de terugweg naar de kust is het een absolute aanrader om door het Durmitor nationale park te rijden, de hoofdweg is prima met de auto toegankelijk en brengt je door een van de bijzonderste parken van Europa. De bergen, vlakten, bossen en rivieren en alles daartussen ter grootte van de provincie Utrecht zal iedereen positief verrassen.