Prespameer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Stenje

Prespameer,
Noord-Macedonië (voormalig Macedonië)


Stenje is een dorp in de gemeente Resen aan de oevers van het Prespa-meer aan de oostelijke voet van de berg Galicica Het ligt op een hoogte van 855 meter, aan de linkerkant van de weg Bitola-Korcha, in de onmiddellijke nabijheid van de grens met Albanië.
In de afgelopen jaren begon het toerisme in het dorp Stenje zich snel te ontwikkelen. Het voormalige strand is volledig gerenoveerd met nieuw zand, dienstobjecten aan de oever en in het meer en een nieuwe promenade aan het strand.

Het Prespameer , dicht bij het meer van Ohrid in het zuidwesten van Macedonië, is het op een na grootste meer van Macedonië. Het moet een van de meest multiculturele meren ter wereld zijn, omdat Macedonië, Griekenland en Albanië allemaal hun deel van het meer bezitten. Het Galicica National Park scheidt beide meren. Lake Prespa ligt hoger dan Lake Ohrid en is daarom koeler aan zijn stranden dan aan Lake Ohrid. Het water uit het Prespameer voedt het meer van Ohrid, zoals je kunt zien in de bronnen bij St. Naum . Het meer is niet veel dieper dan 50 m, en daarom kan het meer zelf comfortabel warm worden, met zijn zandige ondiepe stranden waarschijnlijk meer geschikt voor kinderen dan het meer van Ohrid.