Macedonië Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Roemenië, Servië, Macedonië

Gepubliceerd: 29 aug 2012
0

De Roma – een van de laatste nomadenvolken van Europa – komen oorspronkelijk uit India. Tegenwoordig ligt het hart van hun trotse cultuur in Roemenië, Servië en Macedonië. Een rondreis.

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst John van Tiggelen, Fotografie Peter van Beek

In het spoor van de Roma

Op de rondweg van Boekarest zien we de eerste Roma. Met paard en wagen rijden ze tussen het snelverkeer in. Het lijken tijdreizigers uit een ver verleden die plotseling hier terecht zijn gekomen en zich niets aantrekken van alle moderniteit. Vloekend manoeuvreert onze chauffeur om hun kar met oud ijzer heen. Voorop zit een gruizige man die ons onverschillig aankijkt en op de grond spuugt. Hij geeft zijn magere paardje nog maar eens een mep met een stok.

Hoeveel Roma (het woord ‘zigeuners’ wordt door velen als beledigend beschouwd) er precies in Roemenië wonen is niet bekend. De schattingen lopen uiteen van vierhonderdduizend tot twee miljoen. Vaststaat dat ze een aanzienlijk deel van de bevolking uitmaken. Zo zijn veel handelaren op de Berçeni markt, in het zuiden van Boekarest, Roma in hart en nieren. Ze verkopen alles wat je maar kunt bedenken. Ik maak een praatje met Micha, een stevige vent met een donkere, ruwe kop en handelaar in... ja, in wat eigenlijk? ‘Alles, ik verkoop alles. Soms groenten en fruit maar nu heb ik een partij mobiele telefoons en echte Ray-Ban-zonnebrillen’, zegt hij met een grijns. Op de vraag waar hij woont, wijst Micha naar zijn kraam. Achter hem zit zijn vrouw met een baby op haar schoot. Ze hebben nog vier andere kinderen (...)

Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 20 

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Macedonië artikelen
Reisnieuws
10x budgethoofdsteden op de Columbus-manier

26 jan 2017, Bij Columbus vinden we een citytrip altijd een goed idee. Zeker als de kosten binnen de perken blijven. In editie 63 publiceerden we daarom een lijst met spotgoedkope trips naar Europa's onbekendste steden. Dat betekent overigens niet dat de beken...

2

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.