Luxemburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Berucht.

Luxemburg,
Luxemburg




En hier is hij dan: de bekende, beter gezegd de beruchte boktor. Ik heb hem gespot tijdens een wandeling in Larochette in Luxemburg.

Er zijn maar liefst meer dan 33.000 soorten boktorren, die een grote variatie kennen aan kleuren en patronen, de basisvorm is meestal wel hetzelfde. Sommige soorten imiteren wespen en mieren (mimicry), zoals de kleine wespenbok. De meeste boktorren eten als kever alleen boomsappen, nectar en stuifmeel, geen enkele soort jaagt actief op andere prooien. Sommige soorten eten zelfs helemaal niets meer en richten zich volledig op de voortplanting. De eieren worden één voor één onder boomschors afgezet.

De larven van vrijwel alle soorten leven van planten en met name in al dan niet dood hout, en richten soms grote schade aan. Soms worden door aan levend hout te knagen plantenziektes verspreid, maar ook kan de vraatzucht, grote aantallen en met name een combinatie daarvan grote schade aanrichten aan houten objecten als meubelen, dakconstructies, kunstvoorwerpen maar ook bomen, aan bomen zoals in 2012 in Winterswijk waardoor 300 andere bomen binnen een straal van honderd meter gerooid moesten worden.
(dank aan Wikipedia).