Eilanden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Eilanden image

eiland Losinj en Cres

Eilanden
Kroatië
Kroatie

eiland Losinj en Cres

Enkele jaren geleden was ik voor het eerst op Losinj en Cres. Wat een ontdekking! Het ligt achter Krk en is ook via Krk of via Istrië per ferry te bereiken. Mijn goede vriend Boris haalde mij ‘-ochtends op in mijn hotel in Crikvenica om mij vervolgens de schoonheid en ongereptheid van deze 2 eilanden te laten zien.

Vooral de tochten door het binnenland en de kleine plaatjes staan me nog goed bij wanneer je over bochtige, smalle en soms steile weggetjes rijdt en op plaatsen komt waar er een en al rust heerst.

Ik belandde in dorpjes waar altijd wel een bijzonder klooster, oud fort of charmant kerkje was te vinden. De tijd leek hier stil te staan. Tussendoor was er tijd om even te luieren en te zwemmen in het kristalheldere water en te genieten van mooie uitzichten. We bezochten in het gelijknamige stadje Cres de gezellige markt. Cres is geweldig, een schilderachtige stadje. Leuk om door heen te slenteren. ‘s- Avonds heb in het kleurrijke vissershaventje van Mali Losinj heerlijk zitten smullen van vers gevangen vis én heerlijke wijnen gedronken. Mmm… om je vingers bij af te likken!

Mali-Losinj en Cres zijn weliswaar 2 eilanden maar toch noem ik ze in 1 adem. Dit omdat de eilanden in het zuiden van Cres bij de stad Osor is verbonden met het eiland Losinj door een basculebrug. Wat mij verder opviel was het groene en erg afwisselde landschap. Veel pijn- en olijfboombossen, groene bergen en glooiende heuvels. Kijk echter niet raar op als je in het noordwestelijk deel ineens een adembenemend maanlandschap ontdekt.

Ben je op zoek naar rust, lekker eten, vriendelijke mensen, een mooie natuur en een vleugje cultuur dan zijn Cres en Losinj een aanrader. Ook deze 2 eilanden zijn gelukkig niet overspoeld door toeristen.