Kroatië

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Kroatië image

Plitvice meren Kroatië, een must see!

Kroatië
Europa
SourOnTour

Plitvice meren Kroatië, een must see!

Wie in Kroatië is geweest en de Plitvice meren niet heeft gezien, heeft Kroatië niet gezien. Natuurlijk is Kroatië een geweldig mooi land met nog veel meer prachtige nationale parken, mooie stranden en gezellige eilanden (en veel!), maar het natuurwonder dat Plitvice heet moet je echt gezien hebben naar mijn mening. Vandaar dus deze blog, om jou te overtuigen dat je best wel één dagje strand kunt missen voor een autoritje naar Plitvice ;)

Hoe lang is het rijden naar Nationaal Park Plitvice?
Het gros van de toeristen gaat naar het meest noordwestelijke deel van Kroatië, Istrië. Van Porec is het een autorit van ongeveer 3 uur naar de Plitvice meren. Ga je naar het midden of het noorden van Dalmatië, dan is de rit helemaal niet zo lang en kan je er makkelijk binnen 1 – 1,5 uur zijn. Vanaf Split is het ongeveer 2,5 uur rijden en vanaf Dubrovnik is het zeker 4,5 uur rijden. Vanaf Dubrovnik zou ik dan ook minimaal 1 overnachting adviseren nabij de Plitvice meren.

Wat is Nationaal Park Plitvice?
Het park bestaat in totaal uit 16 meren die met elkaar in verbinding staan. Omdat de meren zich op een andere hoogte bevinden zijn ze verbonden door ongeveer 90 prachtige watervallen, die er stuk voor stuk anders uitzien. Het grootste meer is Kozjak en dat verbindt de lagere meren met de hoger gelegen meren. Het ene meer is nog blauwe dan het andere, waardoor de omliggende groene omgeving met bergen hier mooi in weerspiegelen.

Wat te doen bij de Plitvice meren?
Foto’s maken! Vooral veel foto’s maken en genieten van de mooie natuur. Verder staan er door het hele park duidelijke wandelroutes aangegeven. En heb je genoeg van het wandelen of ben je niet zo mobiel, dan kan je met een treintje door delen van het park rijden. Ook vaart er een bootje over het grote Kozjak meer, dus er is ook een optie om hier omheen te wandelen en op de terugweg het bootje te nemen of andersom. Er zijn ook diverse routes die wandelen, het treintje en de boot combineren. Dit wijst zich allemaal vanzelf, want je krijgt bij de ingang een kaart en ook in het park staan de routes goed aangegeven.

Een aantal tips die misschien wel handig zijn voor Plitvice…
– Probeer het hoogseizoen te ontwijken. Het park is immens populair, dus in de maanden juli en augustus kan je er over de koppen lopen. Mijn ervaring is dat het bij de ingangen het alle drukst is, maar tijdens de wandelingen zijn wij niet heel veel mensen tegen gekomen.
– Neem je eigen eten mee naar het park. Niet zo nodig om de krenterige Nederlander uit te hangen, maar vooral omdat het bij de restaurants in het park soms erg druk kan zijn. Gebruik bijvoorbeeld het ritje op de boot om te lunchen.
– Regel een overnachting nabij het park, zodat je niet zo lang hoeft te rijden, maar ook omdat je juist als eerste aanwezig bent in het park. Er liggen diverse hotels en campings dicht in de buurt van Plitvice.