Kroatië

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Kroatië image

Kroatie: flydrive van Dubrovnik naar Istrie

Kroatië
Europa
Lsteentjes

Kroatie: flydrive van Dubrovnik naar Istrie

In het voorjaar van 2011 ben ik naar een land geweest, waar ik al een tijdje heel graag naar toe wilde, namelijk Kroatië. Vóór de Balkanoorlog behoorde dit land tot Joegoslavië en was het een zeer populaire vakantiebestemming vanwege de mooie natuur, ruige kustlijn met ruim 1800 eilanden en prachtige oude stadjes. Sinds 1992 is Kroatië echter onafhankelijk en sindsdien is het toerisme weer langzaam op gang gekomen. Ik ben erg benieuwd hoe dit land er nu uit zal zien.

We beginnen onze reis in Dubrovnik, helemaal in het zuiden van Kroatië. De vlucht met Croatia Airlines is met een overstap in Zagreb, maar eenmaal in de week vliegt deze maatschappij rechtstreeks naar Dubrovnik. Vanuit de lucht genieten we al van het uitzicht op de kust en de ommuurde oude stad.
Na het ophalen van onze huurauto, rijden we in twintig minuten naar ons hotel, dat op een kilometer van het oude centrum ligt. Natuurlijk gaan we direct die middag de stad verkennen!

Dubrovnik ligt prachtig op hoge kliffen en is aan drie zijden omgeven door de Adriatische Zee. De ommuurde binnenstad staat op de wereld-erfgoedlijst van Unesco en is na de oorlog helemaal gerestaureerd. De uit natuursteen opgetrokken bebouwing bestaat uit kerken, kloosters, paleizen, pleinen en straatjes.

We beginnen met een wandeling helemaal rondom over de stadsmuren en genieten van het uitzicht over de zee en de stad zelf. Zowel net buiten de stad, als binnen de muren zijn tal van winkeltjes, barretjes en restaurantjes waar heerlijke vers gegrilde vis wordt geserveerd. Het kaartje geeft behalve toegang tot de muur, ook entree tot de burcht net buiten de muren.

Na twee dagen van de sfeer van Dubrovnik genoten te hebben, vertrekken we met de auto over de kustweg - de Jadranski Magistrale – naar het noorden en genieten van de werkelijk schitterende kustlijn met haar vele eilanden. We zijn op weg naar Makarska, een plaatsje aan de Dalmatische kust op ongeveer 170 kilometer van Dubrovnik. Heel bijzonder is, dat we tussen deze twee plaatsen 16 kilometer door Bosnië Herzegovina rijden, inclusief allerlei grenscontroles!
Makarska is een geliefd badplaatsje aan de voet van het imposante Biokovogebergte en heeft mooie witte kiezelstrandjes, een wandelpromenade en een gezellig centrum.

De volgende dag vervolgen we onze trip over de mooie kustweg naar Trogir, waar we twee nachten blijven. Trogir ligt op ongeveer 130 kilometer van Makarska en is een prachtig oud stadje, dat 2300 jaar geleden gesticht is door de Grieken. Het ligt op een smal eiland en is door bruggen verbonden met het vaste land. We maken een stadswandeling en bewonderen de oude poorten, de San Marcotoren, het Kamerlengokasteel en verschillende andere gebouwen. Na een lange dag is het heerlijk dineren aan de boulevard en we genieten van een ijsje uit een van de vele ijssalons die Trogir rijk is.

De volgende dag rijden we naar Split op 25 kilometer van Trogir. Dit is de tweede stad van Kroatië en hier vandaan vertrekken veel ferry’s naar de verschillende eilanden. Wij parkeren onze auto echter in het centrum en bezoeken het paleis van Diocletianus. Dit vierkante gebouw is rond 300 n.C. gebouwd als villa voor deze Romeinse keizer. De buitenmuren, poorten en een gedeelte van het gebouw binnen is bewaard gebleven en op een bijzondere manier vermengd met moderne galeries, winkeltjes en eetgelegenheden.

De volgende dag vertrekken we voor een 200 kilometer lange rit het binnenland in, op weg naar de Plitvicemeren, waar we ook twee nachten blijven. Het is een prachtige route door glooiende heuvels en hoge bergen, met af en toe een dorpje. Het merengebied is een Nationaal Park en bestaat uit 16 meren, omringd door hoge bosrijke bergen. De 92 watervallen die de smaragdgroene meren met elkaar verbinden, bieden een indrukwekkend spektakel van licht en kleur. Houten loopbruggen en bootjes verbinden de ene oever met de andere en vormen zo spectaculaire wandelroutes door het gebied. De entree bedraagt 15 euro per dag en hiermee kan je onbeperkt gebruik maken van de bootjes en de shuttlebus. Wanneer je in een van de drie hotels op het park verblijft, kun je een stempel op het kaartje laten zetten, zodat deze voor je gehele verblijf geldig is.

Moe gewandeld stappen we na twee dagen in de auto voor de 250 kilometer lange rit naar Porec in Istrië. Istrië is een schiereiland helemaal in het noorden van Kroatië en heeft een prachtige kustlijn en een mooi groen achterland met bossen en wijngaarden. Het heeft veel Venetiaanse invloeden en de meeste plaatsjes hebben dan ook nog hun tweede Romeinse naam behouden.

Porec is niet groot, maar vooral in het hoogseizoen heel levendig met volop winkels, restaurants en terrasjes. De grote Byzantijnse Euphrasiusbasiliek is een bezoek meer dan waard en vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Wij bezoeken die week Rovinj, Umag en Novigrad, alle drie schattige plaatsjes aan zee met een oud centrum. In Pula bewonderen we het amfitheater, dat het op vier na grootste ter wereld is. Tot slot rijden we de “versterkte steden” route, dwars door het binnenland van Istrië, Molovtun is dan een leuke plaats om te lunchen. Vanaf de muren heb je een wijds uitzicht over Istrië.

Na deze twee heerlijke weken vliegen we met Croatia Airlines rechtstreeks van Pula terug naar Amsterdam en zit onze reis door Kroatië er al weer op..helaas….

En die 1800 eilanden? Ach, die bewaren we voor een volgende reis!

Foto's

ae8c0.jpg
ae8c0.jpg
Lsteentjes
17749.jpg
17749.jpg
Lsteentjes
807fd.jpg
807fd.jpg
Lsteentjes