Kroatië

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Kroatië image

trektocht; vrijheid, blijheid

Kroatië
Europa
Corriebalten

trektocht; vrijheid, blijheid

Een andere manier van vakantie houden is rondreizen met de eigen auto.
Voor wie vrijheid wil combineren met het gemak van vervoer en verblijf.
Wij zijn nieuwsgierig naar het dagelijks leven in andere culturen, genieten van ongerepte natuur en trekken er graag zelf op uit. Onderweg slapen we bij de mensen thuis. Achterin op de koffer ligt ook een inklaptafeltje met twee stoelen en op de achterbank staat de koelbox.

Op weg naar het zuiden slaan we 'bij Hoevelaken linksaf'. Dwars door Oostenrijk en Slovenië komen we aan in Kroatië. Met duizend eilandjes voor schitterende baaien staat het garant voor paradijselijke dagen. In Fazana is al flink warm, hoewel het nog ochtend is. We wandelen langs de mini-boulevard met vrolijke caféterrassen en winkeltjes. Hiervandaan kun je naar de Brijuni eilanden. Ze zijn sinds 1983 een nationaal park.

Ook Rovinj is een schitterend postzegelplaatje. De warme tinten gevels van de huizen weerspiegelen in het water dat kristalhelder is en naar de oever toe alle nuances van felblauw naar diepgroen vertoont. Op het water dobberen bootjes. De stad ligt op een heuvel en je voelt de verkoelende zeewind. De kerk van Euphemia ligt tussen de cipressen. De toren lijkt op die op het San Marcoplein in Venetië. Over het water kijkend zien we de contouren van eilandjes met donkergroene begroeiing en soms lichte, bijna witte stranden. Die 'stranden' zijn hier trouwens bijna altijd van steen.

Schapenmelk, olijfolie en rijptijd. De ingrediënten waar Pag bekend om staat: Paški Sir kaas. Het dieet van de schapen zorgt voor een bijzondere smaak, maar er is nog een belangrijk ingrediënt: de kaas wordt ingesmeerd met olijfolie voordat men het laat rijpen.
Op een rotsplateau aan zee klappen we ons tafeltje en stoelen uit en hebben een heerlijke picknick van brood, Paški Sir en koele wijn. Mét een fantastisch uitzicht.

Wie oude historie liefheeft komt thuis in Trogir.
Middeleeuwse poorten en stadswallen omcirkelen een veelvoud aan kerken. Ondanks de warmte beklimmen we de St Marco toren. Door de geschiedenis heen is Trogir in handen geweest van de Grieken, Romeinen, Venetië en al deze culturen hebben hun stempel gedrukt op de stad. De binnenstad van Trogir met zijn kronkelende, soms bijna overdekte nauwe straatjes met eeuwenoude keien, wordt niet ten onrechte een openluchtmuseum genoemd. Ze staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ruige natuur en rotspartijen langs de kust. Regelmatig worden tafeltje en stoelen uitgeklapt.
Dan slaat mijn reisgenoot onverwachts een pad in. De weg gaat steil naar beneden waar een droomplek ligt. Een paar huisjes in een kleine baai. Pisak.

Op het terras van het eettentje aan zee informeren we bij de dienster naar een overnachtingsplek. Ze loopt naar een trap en roept rap in een taal die we niet verstaan. Ze schudt haar hoofd en loopt een paar deuren verder. Opnieuw een roep nu naar het openstaande raam. 'Ana, Ana,' En Ana blijkt een kamer te hebben. En wat voor een! Een ruime kamer met eigen badkamer en een groot, met bloemen overdekt balkon hooguit vijf meter van de hemelsblauwe zee.
's Avonds proeven we van een aantal van de lokale specialiteiten en genieten we van de smaak van mediterrane gerechten en uitstekende wijn.
We blijven hier een paar dagen luieren. We hebben tenslotte vakantie en…alle vrijheid! Ben benieuwd waar de volgende keer ons bed zal staan.